Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Στην Ελλάδα κανείς δεν συμπληρώνει την κίτρινη κάρτα για τα εμβόλια

21/6/2016 10:21:18 πμ
Μέτρα από τον ΕΟΦ ζητούν οι παιδίατροι
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Πρόταση για καθιέρωση «κίτρινης κάρτας εμβολίων», στην οποία θα δηλώνονται οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν τα εμβόλια, κατέθεσε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την πρόεδρο του ΕΟΦ Κατ. Αντωνίου, επισημαίνοντας ότι αρκετές αναπτυγμένες χώρες την έχουν εφαρμόσει εδώ και χρόνια, με στόχο την αποδυνάμωση όσων ισχυρίζονται πως τα εμβόλια είναι επικίνδυνα για τα παιδιά.


Παράλληλα, η Ένωση ζήτησε πληροφόρηση από τον ΕΟΦ σχετικά με την ενημέρωση που δέχεται ο Οργανισμός από διεθνείς και ελληνικούς φορείς για τα αποτελέσματα της φαρμακοεπαγρύπνισης και της απόσυρσης εμβολίων και φαρμάκων.


Ο πρόεδρος της Ένωσης Κων. Νταλούκας και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δ. Φούσκας, με επιστολή τους προς την πρόεδρο του ΕΟΦ επανήλθαν στα δύο αυτά θέματα, καθώς τίποτε από τα δύο δεν έχει προχωρήσει.


Στην επιστολή τους, οι παιδίατροι επισημαίνουν ότι «στο εγγύς παρελθόν, η Παιδιατρική κοινότητα και οι γονείς έζησαν την σύγχυση που ακολούθησε μετά την απόσυρση δύο πολύ διαδεδομένων εμβολίων (Meningitec και Epaxal). H έλλειψη άμεσης ενημέρωσης της Παιδιατρικής κοινότητας από τον Ε.Ο.Φ., με δεδομένο το αντιεμβολιαστικό κίνημα που ήδη έχει πάρει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις, οδήγησαν σε πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα.

Η μεγάλη ανησυχία - φόβος των γονιών που είχαν ήδη εμβολιάσει τα παιδιά τους με τα εμβόλια αυτά, παιδιάτρους που δεν ενημερώθηκαν και συνέχιζαν να εμβολιάζουν παιδιά με τα εμβόλια που ήδη είχαν αποσυρθεί, δημιούργησε τεράστια προβλήματα και προκάλεσε την άρνηση πολλών γονιών να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς. Αμφισβήτηση που μπορεί να έχει καταστροφική σημασία για τη δημόσια υγεία και πλήττει σοβαρά την εμβολιαστική εκστρατεία.


Περαιτέρω όμως ο ΕΟΦ, λόγω του θεσμικού του ρόλου, έχει τη δυνατότητα της ενημέρωσης από Διεθνείς και Ελληνικούς φορείς για τα ιατρικά αυτά θέματα, και δεδομένου ότι εστιάζουμε στο ίδιο τελικό αποτέλεσμα, ήτοι την προστασία του πληθυσμού, θεωρούμε απαραίτητη την κοινοποίηση σε εμάς των ανωτέρω ενημερώσεων, ώστε με τη σειρά μας να ενημερώνουμε τα μέλη μας.


Αντίθετα στην πρότασή μας αυτή μας παραπέμψατε στον κυκεώνα των ανακοινώσεων, μέσα από την καθημερινή παρακολούθηση του ιστολογίου του ΕΟΦ, όχι γιατί δεν θέλετε να μας εντάξετε σε λίστα αποδεκτών, αλλά γιατί όπως μας είπατε δεν έχετε τέτοια λίστα. Μα πως είναι δυνατή η ανά πάσα στιγμή είσοδος στο site του ΕΟΦ των παιδιάτρων ή των ιατρών γενικότερα; Ένα site που ασχολείται με πληθώρα ουσιών, χωρίς κανέναν ιδιαίτερο διαχωρισμό για την Παιδιατρική ηλικία; Ενός ιστολογίου που δεν διαθέτει την δυνατότητα εγγραφής σε κάποιο newsletter για ενημέρωση, δυνατότητα που σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ιατρικοί φορείς του εξωτερικού διαθέτουν;


Μας είπατε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία για ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων, επειδή οι ιατροί δεν συμπληρώνουν τα στοιχεία αυτά στην κίτρινη κάρτα.


Οι ιατροί έχουν το δικαίωμα της αμφίδρομης ενημέρωσης, αδυνατώντας ταυτόχρονα να κατανοήσουν το λόγο της εκ μέρους τους μονόπλευρης δράσης, αφού οι ίδιοι δεν ενημερώνονται αντιστοίχως.


Συνεπώς η γνώμη μας είναι ότι, προκειμένου η Φαρμακοεπαγρύπνηση στην χώρα μας να προσεγγίσει εκείνη άλλων αναπτυγμένων χωρών, πρέπει να θεσμοθετηθεί από τον ΕΟΦ ευρύ σύστημα ενημέρωσης, να γίνουν δομικές αλλαγές στον τρόπο της μεταξύ μας επικοινωνίας, να αναθεωρηθεί ο αναποτελεσματικός τρόπος συμπλήρωσης της κίτρινης κάρτας με πιο εύχρηστη και φιλική, να προστεθεί ειδικά για τα εμβόλια νέα κίτρινη κάρτα ώστε να καταγράφονται όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων και να χρησιμοποιηθούν όλοι οι σύγχρονοι τρόποι που μας προσφέρει σήμερα η τεχνολογία».

 

Πηγή: healthmag.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με νέα ΚΥΑ που αφορά το έτος 2023
Συνεχίζεται το σίριαλ με τους απλήρωτους 185 φαρμακοποιούς της χώρας






Σχετικά άρθρα

Ipsen: Έγκριση από την Ε.Ε. για το elafibranor
Χορηγείται στην Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα
Εγκαινιάστηκε ο Ξενώνας Εφήβων Αρρένων Πειραιά της ΑΜΚΕ ΜΙΤΟΣ
Φιλοξενεί έφηβους άρρενες ηλικίας 13 έως 18 ετών
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης
Απεριόριστη Ανάσα και 2η ευκαιρία για ζωή
13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών
«Οι Ασθενείς ως Σύμμαχοι: Διαμορφώνοντας Σήμερα το Αύριο της Υγείας»