Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ

11/7/2024 2:34:59 πμ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Εξώδικη διαμαρτυρία προς τον ΕΟΠΥΥ κατέθεσε η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία (ΕΑΕ), ζητώντας να ανακληθεί άμεσα η «όλως αόριστη, αναιτιολόγητη, μη νόμιμη και σε κάθε περίπτωση παντελώς αυθαίρετη και αθεμελίωτη νομικά, ιατρικά και ηθικά απόφαση του Οργανισμού», όπως τη χαρακτηρίζουν. 


Η απόφαση, που δημοσιοποιήθηκε στις 28/06, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, προβλέπει ότι ο ιατρός ακτινολόγος υποχρεούται να συνταγογραφεί δωρεάν και άνευ αμοιβής το σκιαγραφικό φάρμακο. 


Η ΕΑΕ έχει ήδη ενημερώσει την ηγεσία του υπ. Υγείας ότι βάσει του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας η συνταγογράφηση των σκιαγραφικών φαρμάκων συνιστά ιατρική πράξη και ουδεμία ιατρική πράξη προβλέπεται χωρίς αμοιβή, ενώ φορολογικά είναι ανέφικτο να εκτελείται δωρεάν συνταγογράφηση. «Πρόκειται για μία άστοχη και παράλογη απόφαση του ΕΟΠΥΥ, η οποία μάλιστα κάνει και μια αντισυνταγματική διάκριση σε βάρος των ιατρών ακτινολόγων, έναντι των ιατρών άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι λαμβάνουν κανονικά αμοιβή για τη συνταγογράφηση φαρμάκων ή εξετάσεων», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΕ Αθανάσιος Χαλαζωνίτης, διευκρινίζοντας ότι η αμοιβή για τη συνταγογράφηση διαχωρίζεται από τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στα φάρμακα ή στις εξετάσεις.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Μετά από απειλές του κλάδου για μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις






Σχετικά άρθρα

ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος