Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους

17/7/2024 10:13:01 μμ
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Διεθνώς παρατηρείται μια «ασυμφωνία» μεταξύ των ασθενών που θα ωφελούνταν από την αγωγή με στατίνες και όσων πραγματικά τους συνταγογραφούνται αυτά τα φάρμακα. ΓιΆ αυτό και ερευνητές από το Νέο Μεξικό θέλησαν να διαπιστώσουν αν οι φαρμακοποιοί της κοινότητας θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο κλείσιμο αυτού του «χάσματος». Διεξήγαν δύο μελέτες κοόρτης που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Pharmacy Practice και περιλάμβαναν άτομα που δεν είχαν λάβει ποτέ συνταγή με στατίνες, ήταν 40-79 ετών με διαβήτη ή 50-70 ετών με ιστορικό υπέρτασης και καπνίσματος και υποβλήθηκαν σε μετρήσεις λιπιδίων, σακχάρου, γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και πίεσης σε φαρμακεία. Το 75% αυτών ταυτοποιήθηκε ως επιλέξιμο για τη λήψη στατινών, το 84% θεώρησε πιο βολικό να κάνει όλες αυτές τις μετρήσεις στο φαρμακείο παρά σε άλλη δομή υγείας και το 77% δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον φαρμακοποιό για τη αξιολόγησή του και τη συνταγογράφηση των στατινών. 


Οι ασθενείς επίσης δήλωσαν πρόθυμοι να πληρώσουν κατά μέσο όρο 50 δολάρια από την τσέπη τους για τις εξετάσεις. Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν τη διεύρυνση της φαρμακευτικής πρακτικής και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων των φαρμακοποιών στην υγεία, σημειώνουν οι ερευνητές. Ωστόσο επισημαίνουν ότι το δείγμα ήταν μικρό (57 συμμετέχοντες) και ενδεχομένως θετικά προκατειλημμένο απέναντι στο φαρμακείο. Επίσης οι φαρμακοποιοί δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα υγείας των ασθενών, οπότε όσοι βρέθηκαν οριακά μη επιλέξιμοι για την αγωγή, παραπέμφθηκαν σε δομή ΠΦΥ για την τελική τους αξιολόγηση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση






Σχετικά άρθρα

Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων