Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate

15/7/2024 12:18:38 πμ
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) με τον Αδ. Γεωργιάδη συζητήθηκε το επικείμενο μέτρο εφαρμογής rebate στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το οποίο έχει αναρτηθεί προς διαβούλευση. 


Ο ΣΕΙΒ εξέφρασε την αντίρρησή του στην εφαρμογή του μέτρου που είναι «αντισυνταγματικό και αντίθετο προς το ενωσιακό δίκαιο και επισήμανε ότι θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, ενώ ενδέχεται να επηρεάσει και την ομαλή λειτουργία της αγοράς των νοσοκομειακών προϊόντων και την κάλυψη των αναγκών των δημόσιων νοσοκομείων». Χαρακτηρίζει επίσης το μέτρο «κατάφωρη κατάργηση κάθε συμβατικής υποχρέωσης που προκύπτει από νόμιμες διαγωνιστικές διαδικασίες, πόσο δε μάλλον όταν οι εταιρείες του κλάδου κατά τις διαγωνιστικές αυτές διαδικασίες οδηγούνται σε κατακρήμνιση των τιμών, ενώ παράλληλα αποπληρώνονται ένα έτος μετά τη διάθεση και τιμολόγηση των προϊόντων».


Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ ο υπουργός Υγείας δεν φάνηκε να συμμερίζεται τις αντιρρήσεις και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η εφαρμογή rebate τόσο στη λειτουργία ή και επιβίωση των εταιρειών του κλάδου όσο και στην ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων. Πρόκειται για ένα μέτρο-απειλή για τις εταιρείες-προμηθευτές του ΕΣΥ που έρχεται να επιδεινώσει την ήδη δυσμενή κατάσταση, εάν λάβουμε υπόψιν αφενός τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δημόσιων Νοσοκομείων της τελευταίας πενταετίας (2018-2023) κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν τετραπλασιαστεί, αφετέρου το θέμα των ατιμολόγητων ιατρικών υλικών που έχει διογκωθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια.


Ο ΣΕΙΒ κρούει των κώδωνα του κινδύνου και καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λάβει σοβαρά υπόψιν τις επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου για τη λειτουργία και την επιβίωση των επιχειρήσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και για την ομαλή τροφοδοσία του ΕΣΥ με τον απαραίτητο εξοπλισμό, και κυρίως για τον αντίκτυπο και την επιβάρυνση στους ασθενείς. Παράλληλα σκοπεύει να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να αποτρέψει την επιβολή του δυσβάσταχτου και αντισυνταγματικού μέτρου του rebate, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών
Stop σε clawback και rebate ζητούν οι εργαστηριακοί γιατροί
Τα ιατρεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, υποστηρίζουν