Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο

17/7/2024 10:15:11 μμ
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ελλείψεις σε δύο απαραίτητα και αναντικατάστατα φάρμακα καταγγέλλει η ΠΕΦΝΙ, σε επιστολές της προς τον Γ.Γ. Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπ. Υγείας & πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης Ελλείψεων Α. Αγγελή. Συγκεκριμένα, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει από τον Μάιο με το αντίδοτο ενεργού φαρμακευτικού άνθρακα και με την ενέσιμη διμεθινδένη, τα οποία διακινεί το ΙΦΕΤ. Ζητώντας τη συμβολή του υπουργείου, η ΠΕΦΝΙ τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ούτε για την εναλλακτική θεραπευτική αντιμετώπιση ούτε για τον χρονικό ορίζοντα αποκατάστασης των ελλείψεων.


Αναφορικά με το αντίδοτο η Ένωση αναφέρει ότι «πλέον τα αποθέματα των νοσοκομείων είναι επικίνδυνα μειωμένα έως και μηδενικά», σημειώνοντας ότι οι ποσότητες αυτή τη στιγμή είναι 5 κουτιά για κάθε Κέντρο Υγείας και 10 κουτιά για κάθε νοσοκομείο. Όσο για τη διμεθινδένη, τονίζεται ότι είναι η μόνη δραστική ουσία της κατηγορίας των συστηματικώς χορηγούμενων αντιισταμινικών σε ενέσιμη μορφή, που κατέχει κυρίαρχη θέση στην επείγουσα αντιμετώπιση σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων σε όλα τα νοσοκομεία, τις δομές ΠΦΥ και την κοινότητα. Η ΠΕΦΝΙ καλεί λοιπόν τον ΕΟΦ αφενός να παρακολουθεί την τήρηση των τρίμηνων αποθεμάτων των ΚΑΚ και αφετέρου να διαχειριστεί την έλλειψη και να πληροφορήσει σχετικά τους επαγγελματίες υγείας.


«Λόγω των επιτακτικών σχετικών αναγκών, εξαιτίας της έξαρσης αλλεργιών σε όλη την εαρινή και καλοκαιρινή περίοδο αλλά και της χρήσης του εν λόγω σκευάσματος ως συνοδευτικό χημειοθεραπευτικών σχημάτων - βιολογικών παραγόντων και έκτακτων περιστατικών σε ΤΕΠ Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, δεχόμαστε καθημερινά πιεστικά αιτήματα από άλλους Υγειονομικούς στις Νοσοκομειακές Μονάδες και τις λοιπές υγειονομικές δομές που καλύπτουμε, αλλά και πολίτες που απευθύνονται σε εμάς λόγω της έλλειψης και στην κοινότητα, για ενημέρωση σχετική με το χρόνο αποκατάστασης της εν λόγω έλλειψης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών