Σε μια συνολική αποτίμηση των μεταρρυθμιστικών μέτρων του υπουργείου Υγείας για το 2024 προχώρησε ο 'Aδωνις Γεωργιάδης στη χθεσινή ομιλία του στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» ξεκινάει με το νέο έτος, το μεγάλο πρόγραμμα για τις καρδιαγγειακές και εγκεφαλικές παθήσεις. Τα προγράμματα «Σπύρος Δοξιάδης» συνολικά έχουν ως δικαιούχους περίπου 6 εκατομμύρια ίσως και λίγο παραπάνω και αφορούν περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας.
Ηλεκτρονικό Φάκελο του Ασθενούς: Για πρώτη φορά τα πραγματικά στοιχεία για την υγειονομική κατάσταση του ελληνικού πληθυσμού
Αναφορικά με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο του Ασθενούς ο υπουργός Υγείας τόνισε πως πλέον τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανεβαίνουν στο σύστημα σε ηλεκτρονική μορφή, όχι σε PDF. ’ρα αυτομάτως μπορούν να περάσουν από εξέταση στον ηλεκτρονικό φάκελο. «Στοχεύουμε στην πιλοτική του λειτουργία έως το τέλος του ’25 και σε πλήρως λειτουργική χρήση από τον Ιανουάριο του 2026. Από τη μια οι προληπτικές εξετάσεις και από την άλλη ο ηλεκτρονικός φάκελος θα έχουμε συγκεντρωμένες πληροφορίες για το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της χώρας. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα αποτελέσει το μεγαλύτερο θησαυρό όχι μόνο του παρόντος υπουργού αλλά και των διαδόχων μου υπουργών Υγείας, προκειμένου να μπορούν να σχεδιάζουν πολιτικές δημόσιας υγείας καθώς θα έχουμε για πρώτη φορά τα πραγματικά στοιχεία για την υγειονομική κατάσταση του ελληνικού πληθυσμού», όπως σημείωσε.
Μειώθηκαν οι δαπάνες για τα νοσοκομειακά φάρμακα
Αναφερόμενος στη φαρμακευτική δαπάνη, τη χαρακτήρισε ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες αυτού του έτους. «Σε απόλυτους αριθμούς η φαρμακευτική δαπάνη για τα νοσοκομεία του 2024 κλείνει 10 εκατομμύρια κάτω από το 2023. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί δεδομένου ότι κανονικά η φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να αυξάνεται συν τω χρόνω όσο ο πληθυσμός μας γηράσκει και οι υπηρεσίες υγείας αυξάνονται και τα νέα φάρμακα μπαίνουν σε χρήση. Δηλαδή η φυσική ροπή της φαρμακευτικής δαπάνης είναι να αυξάνεται κάθε χρόνο. Ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να αυξάνεται, όχι ανεξέλεγκτα, αλλά εντός κάποιου συγκεκριμένου πλαισίου που αντέχει ο προϋπολογισμός», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το 2024 η φαρμακευτική δαπάνη θα κλείσει 10 εκατομμύρια κάτω από ότι το 2023 παρά τα νέα φάρμακα τα οποία μπήκαν μέσα. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της παρακολούθησης σε μηνιαία βάση της εξέλιξης αυτής».