Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Οι τρεις ανοιχτές υποθέσεις Ε.Ε. & φαρμακοβιομηχανίας

30/7/2024 10:33:47 μμ
Παράλληλο εμπόριο, ο ρόλος των φαρμακείων και η λήξη πατεντών στο επίκεντρο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις ελλείψεις φαρμάκων και τον χρόνο προστασίας των πρωτοτύπων, με την Ουγγαρία -που ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία- να καλείται να συνεχίζει το έργο του προκατόχου της, του Βελγίου. Σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών στο Euractiv, το Βέλγιο έφτασε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τις ελλείψεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες και έφερε σημαντικές λύσεις, όπως το Σχέδιο Πρόληψης των Ελλείψεων και την υποχρέωση της φαρμακοβιομηχανίας για έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τυχόν μελλοντικά προβλήματα στην επάρκεια.


Ωστόσο κάποια ζητήματα παραμένουν ακόμα ανοιχτά και αυτά είναι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι παράλληλες εισαγωγές-εξαγωγές, οι οποίες φέρουν ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς του χώρου, αλλά και ο ρόλος των φαρμακείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά των εταιρειών, η ένωση Pharma.be που εκπροσωπεί τη βιομηχανία καινοτόμων φαρμάκων του Βελγίου δήλωσε ότι τα σχέδια για την πρόληψη των ελλείψεων δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο σύνολο των φαρμάκων, αλλά να περιοριστούν μόνο σε αυτά που έχουν μεγάλη επίδραση στους ασθενείς. 


Πρόκληση όμως για την Ουγγαρία θα είναι και το θέμα του χρόνου προστασίας των πρωτότυπων φαρμάκων, για τον οποίο σύσσωμη η φαρμακοβιομηχανία αλλά και ορισμένα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αντέδρασε στους όρους που αποπειράθηκε να περάσει η νέα φαρμακευτική νομοθεσία. Η πρόταση της Ουγγαρίας είναι 8 χρόνια πλήρους προστασίας, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις (π.χ. κάλυψη ανεκπλήρωτων αναγκών), αφαιρώντας όμως από αυτές την εξασφάλιση της πρόσβασης σε όλη την Ε.Ε. που ανέφερε το αρχικό κείμενο της νομοθεσίας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα εξειδικευμένα φαρμακεία Guardian Pharmacy αντιμετωπίζουν χρέη εκατομμυρίων






Σχετικά άρθρα

Χωρίς πρόσβαση οι οπλίτες στα δημόσια νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Συνάντηση του βουλευτή Μ. Χουρδάκη με τον υφυπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Γ. Κεφαλογιάννη
ΕΟΦ: Νέος κανονισμός στην Ε.Ε. για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Τροποποιεί τους τρέχοντες κανονισμούς
Μελέτη υποστηρίζει ότι οι ελλείψεις φαρμάκων συνδέονται με τη μείωση της  τιμής τους
Σύμφωνα με δεδομένα από την αμερικανική αγορά γενοσήμων
«Πονεμένη ιστορία» η πρόσβαση των Ελλήνων σε νέες καινοτόμες θεραπείες
4 μελέτες που έδωσε ο ΣΦΕΕ καταδεικνύουν πώς διαμορφώνεται αυτή η αγορά και τις προκλήσεις που χρειάζονται διαχείριση