Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το αλάτι είναι απαραίτητο για την καρδιαγγειακή υγεία

9/3/2017 9:53:20 πμ
Προσοχή στις υπερβολές με τη μείωση της κατανάλωσής του
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι περισσότεροι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν πάρει συστάσεις από τους θεράποντες γιατρούς τους να περιορίσουν το αλάτι στη διατροφή τους για να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και κατά συνέπεια τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που προτείνουν να απομακρυνθεί εντελώς το πρόσθετο αλάτι στο φαγητό, καθώς τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν ποσότητες αλατιού και νατρίου από την παρασκευή τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και λοιποί διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί συνιστούν να περιορίζουν οι ενήλικες την ημερήσια κατανάλωση άλατος σε λιγότερο από 5 γραμμάρια την ημέρα, τα οποία περιέχουν 2000mg (ή 2 γραμμάρια) νάτριο.


Ωστόσο ο καθηγητής Καρδιαγγειακής Νόσου στο Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά και πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς (WHF), δρ Σαλίμ Γιουσούφ, προειδοποιεί ότι αυτές οι συστάσεις μπορεί να οδηγήσουν τελικά τους ασθενείς σε τόσο ελλιπή κατανάλωση αλατιού που τελικά να γίνει επικίνδυνη για την υγεία! Όπως δήλωσε ο καθηγητής, οι συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις άλατος είναι τόσο χαμηλές, ώστε μπορεί να... αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αντί να τον μειώνουν.


Ο δρ Γιουσούφ υποστηρίζει ότι τα επιστημονικά δεδομένα για τα οφέλη από την τήρηση αυτής της σύστασης είναι ελλιπή, ενώ το αντίθετο είναι τεκμηριωμένο: «Μελέτες έχουν δείξει ότι κάτω από 3 γραμμάρια νάτριο την ημέρα αυξάνουν τη θνησιμότητα, τα εμφράγματα και την καρδιακή ανεπάρκεια, επειδή υπονομεύουν τη φυσική ισορροπία του οργανισμού. Η πρόσληψη νατρίου σε επίπεδα κάτω των 2,3 γραμμαρίων την ημέρα για σημαντικά χρονικά διαστήματα είναι ανώφελη. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι ωφέλιμη, ενώ υπάρχουν ανησυχίες πως είναι επιβλαβής».


Ο δρ Γιουσούφ καταλήγει πως είναι ασφαλέστερη η κατανάλωση 3-5 γραμμαρίων νατρίου την ημέρα, που αντιστοιχούν σε 7,5 έως 12,5 γραμμάρια αλάτι.


Την ίδια άποψη συμμερίζεται και μια κοινή ομάδα εργασίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς (WHF), της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δημοσίας Υγείας (EPHA) σε έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς (EHJ). Οι συντάκτες της σημειώνουν ότι ναι μεν υπάρχουν «σταθερά στοιχεία» που υποστηρίζουν τη σύσταση για μείωση της πρόσληψης νατρίου σε λιγότερα από 5 γραμμάρια την ημέρα, αλλά είναι «αντιφατικά» τα στοιχεία για τις μειώσεις κάτω από 3-5 γραμμάρια την ημέρα. Επιπλέον, «δεν υπάρχουν μεγάλες, τυχαιοποιημένες μελέτες» που να συγκρίνουν «την χαμηλή (κάτω από 3 γραμμάρια ημερησίως) με τη μέτρια (3-5 γραμμάρια ημερησίως) κατανάλωση νατρίου σε γενικούς πληθυσμούς, ώστε να καθοριστούν οι κλινικές επιδράσεις της χαμηλής πρόσληψης νατρίου».


Κατά συνέπεια, η σύσταση για κατανάλωση νατρίου κάτω από 2 ή 2,3 γραμμάρια την ημέρα (ή αλλιώς για κατανάλωση λιγότερων από 5-6 γραμμαρίων άλατος ημερησίως), δεν βασίζεται σε επαρκή επιστημονικά στοιχεία.


Σχετική είναι και η άποψη του καρδιολόγου Χρήστου Ντέλλου, που είχε αναρτηθεί από το 2014, και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Παναγιώτης Ιακωβής, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων που αυξάνονται






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics