Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πόση ώρα «ζουν» οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος;

6/3/2017 11:48:16 πμ
Όλοι το σκέφτονται όταν κάποιος φταρνίζεται δίπλα τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όλοι έχουμε κατά καιρούς αναρωτηθεί πόση ώρα «ζουν» πάνω στις επιφάνειες ή και στον αέρα οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος.

Αυτό που καθορίζει τη διάρκεια της επιβίωσής τους, παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η υγρασία και η θερμοκρασία και το είδος του ιού.


Ο γενικός κανόνας είναι πως οι ιοί αυτοί επιβιώνουν περισσότερο σε επιφάνειες δίχως πόρους, όπως οι μεταλλικές και οι πλαστικές, καθώς και σε «αδρανοποιημένες» επιφάνειες όπως αυτές από ψημένο ξύλο. Αντιθέτως, ζουν λιγότερο σε πορώδεις επιφάνειες, όπως οι υφασμάτινες και οι χάρτινες, αναφέρει σε άρθρο του το iatronet.gr


 Οι περισσότεροι ιοί της γρίπης επιβιώνουν επί μία έως δύο ημέρες στις μη πορώδεις επιφάνειες, ενώ στις πορώδεις αντέχουν από 8 έως 12 ώρες. Όμως η διάρκεια της επιβίωσής τους εξαρτάται και από το είδος του ιού της γρίπης. Οι ιοί του κρυολογήματος, αντιθέτως, πεθαίνουν πιο γρήγορα.

Μία μελέτη έδειξε πως όταν αντικείμενα σε δωμάτια ξενοδοχείου (λ.χ. διακόπτες, τηλέφωνα) μολύνθηκαν με ιούς κρυολογήματος, το 60% των εθελοντών που τα άγγιξαν μία ώρα αργότερα μολύνθηκαν. Έπειτα από 18 ώρες, όμως, το ποσοστό της μόλυνσης μειώθηκε κατά το ήμισυ, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι ιοί είχαν ήδη πεθάνει.

 

Στο δέρμα, οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος επιζούν λιγότερο από 2 λεπτά, αλλά αυτό το χρονικό διάστημα αρκεί για να βάλει κανείς τα μολυσμένα δάκτυλα λ.χ. στο στόμα του και έτσι να μολυνθεί από τους ιούς.

Όντως, άλλες μελέτες έχουν τεκμηριώσει πως οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος δεν μεταδίδονται μόνον με το βήχα και το φτάρνισμα, αλλά και όταν έρθουν σε επαφή τα μολυσμένα χέρια μας με βλεννογόνους του προσώπου (στα μάτια, στη μύτη και στο στόμα).

Οδηγίες προστασίας

 

Να πλένετε καλά τα χέρια σας τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα, ιδίως έπειτα από κάθε βήχα, φτάρνισμα ή φύσημα της μύτης. Καλό πλύσιμο σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσετε ζεστό (όχι καυτό) τρεχούμενο νερό και σαπούνι, θα τρίψετε καλά όλες τις επιφάνειες των χεριών (κρατώντας τα μακριά από το νερό), θα τα ξεβγάλετε προσεκτικά και μετά θα τα στεγνώσετε καλά.

Ποια είναι τα πιο μολυσμένα αντικείμενα;

 

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να γνωρίζετε ότι μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιφάνειες στο δωμάτιο που είναι πιο μολυσμένες είναι οι διακόπτες, τα στυλό, τα τηλέφωνα, τα χερούλια στις πόρτες, οι βρύσες και τα τηλεχειριστήρια.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Νέα αποτελέσματα για την πεμπρολιζουμάμπη συνδυαστικά με χημειοθεραπεία






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics