Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Π.Φ.Σ.: Προσοχή με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

28/3/2013 3:29:20 μμ
Τι συζητήθηκε στη συνέντευξη τύπου του Π.Φ.Σ. για τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


«Με τη συμβολή και τη συμβουλή του φαρμακοποιού πρέπει να χορηγούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ)».

«Έχουν παρενέργειες και αντενδείξεις, όπως τα συνταγογραφούμενα και δεν είναι δυνατό να χορηγούνται από τα σούπερ μάρκετ».


Τα παραπάνω ανέφεραν την Πέμπτη ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, οι φαρμακοποιοί κ.κ. Αντώνης Αυγερινός, Δημήτρης Καραγεωργίου και Γιάννης Δαγρές και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως (ΕΦΕΧ) κ. Βασίλης Σερέτης, με την ευκαιρία της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αρχών, η οποία υπογράφηκε από τους προέδρους των δύο Συλλόγων.

«Τα φάρμακα έχουν χάσει το 44% της αξίας τους και το επίπεδο της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχει υποβαθμιστεί τόσο, που οι έρευνες μιλούν για μείωση του προσδόκιμου ηλικίας κατά 7 έως 10 χρόνια», είπε ο κ. Αμπατζόγλου, για να σημειώσει:

«Τα νοσοκομεία και οι ιδιωτικοί πάροχοι υγείας ασφυκτιούν κάτω από την μέγγενη των απλήρωτων χρεών και τελικά η Υγεία παραμένει "διασωληνωμένη”.

Σε αυτό το περιβάλλον έρχονται κάποιοι και μιλούν για πώληση σκευασμάτων από κανάλια μαζικής λιανικής πώλησης».

 

Ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. τόνισε ότι ένας μεγάλος μύθος που καλλιεργείται τελευταία στον χώρο του φαρμάκου, είναι ότι η απελευθέρωση πώλησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. από τα φαρμακεία θα μειώσει τη τιμή τους και θα βοηθήσει τους χιλιάδες των ασφαλισμένων.

Τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., είπε, δεν παύουν να είναι φάρμακα που σε συνδυασμό με άλλες ουσίες μπορεί να δημιουργήσουν παρενέργειες άρα και κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών.

Η ευρωπαϊκή εμπειρία έχει δείξει πως η άρση των περιορισμών στη διάθεσή τους δεν προσφέρει κανένα όφελος για τους καταναλωτές.

Πρόσφατη διεθνής μελέτη που διενήργησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. δεν έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τις τιμές τους».

Ασφάλεια

Όπως όλα τα άλλα φάρμακα, έτσι και τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. υπόκεινται στις αυστηρές προδιαγραφές παραγωγής (GMP), διανομής (GDP) και ορθής φαρμακευτικής πρακτικής.

Η διαφήμισή τους υπόκειται επίσης σε περιορισμούς που καθορίζονται από συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Η αδειοδότησή τους υπόκειται στο ίδιο κανονιστικό πλαίσιο (regulation) όπως όλα τα άλλα φάρμακα.

Ο τρόπος χορήγησής τους, η δοσολογία, η συχνότητα λήψης και οι αλληλεπιδράσεις στη συγχορήγησή τους με άλλα φάρμακα είναι συνεχώς ζητούμενο προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα ασφάλειας των φαρμάκων.

 

Οι φαρμακοποιοί παρέθεσαν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως το ότι συγκεκριμένα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. για το κοινό κρυολόγημα, λόγω των ποσοτήτων μεθαμφεταμίνης που περιέχουν, μπορούν να απορρυθμίσουν όλες τις αντιϋπερτασικές αγωγές.

Πλαίσιο

Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως σε κράτη που υπήρξε απελευθέρωση της αυτοθεραπείας, πέραν των επαγγελματιών υγείας υπήρξαν σοβαρότατα προβλήματα ασφάλειας, γεγονός που οδήγησε σε αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις.

Στην Ελλάδα, τόσο ο ΕΟΦ όσο και το ΣτΕ (1981/2010) έχουν εκδώσει αποφάσεις που δείχνουν σαφώς την νομική υπευθυνότητα της αυτοθεραπείας.

 

Πηγή: iatronet.gr


Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, από τον Π.Φ.Σ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα η πυκνότητά τους






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ