Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Όχι παρακεταμόλη στους πόνους της μέσης και της οστεοαρθρίτιδας

2/4/2015 10:44:29 πμ
Μελέτη αποδεικνύει ότι δεν είναι αποτελεσματική
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Νέα μελέτη αναδεικνύει την αναποτελεσματικότητα της παρακεταμόλης στους πόνους της μέσης και της οστεοαρθρίτιδας.

Μετά από αξιολόγηση 13 κλινικών δοκιμών (που έχουν διεξαχθεί σε συνολικά 5000 ανθρώπους), ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κοινό αναλγητικό δεν δείχνει να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των ασθενών που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα και πόνους της μέσης, ούτε μειώνει τα σχετικά προβλήματα κινητικότητας.


 

Ενώ η παρακεταμόλη είναι αποτελεσματική στον πυρετό και σε πολλά είδη πόνου, η μακρόχρονη χρήση της έχει γίνει και στο παρελθόν αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων, καθώς μπορεί να παρουσιάσει παρενέργειες που συχνά υποτιμώνται (δείτε εδώ:  και εδώ).

 


Σήμερα, οι επιστήμονες από το Σύδνεϋ προειδοποιούν ότι η μακρόχρονη κατανάλωση παρακεταμόλης επιβαρύνει το ήπαρ και αυξάνει την πιθανότητα σχετικών προβλημάτων. Οι ειδικοί ωστόσο τόνισαν ότι οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους, προτού αλλάξουν φάρμακο.

 

«Η παρακεταμόλη είναι το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο μη συνταγογραφούμενο φάρμακο για τις μυοσκελετικές παθήσεις. Συνεπώς, είναι κρίσιμο να αναθεωρήσουμε τις υπάρχουσες θεραπευτικές συστάσεις υπό το φως των νέων δεδομένων. Η έρευνά μας δείχνει επίσης ότι η παρακεταμόλη για τους πόνους της μέσης και της οστεοαρθρίτιδας σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο τοξικότητας του ήπατος», δήλωσε ο Γκουστάβο Μασάδο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τη μελέτη της στην επιθεώρηση «British Medical Journal».


 

Τόνισε δε ότι οι ασθενείς έχουν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν μη φυσιολογικούς δείκτες στα τεστ λειτουργίας του ήπατος, σε σχέση με όσους παίρνουν εικονικά φάρμακα (πλασέμπο) αντί για παρακεταμόλη. «Υπάρχουν άλλα φάρμακα, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα οπιοειδή, που μπορεί να παρέχουν καλύτερη ανακούφιση από τον πόνο, όμως σχετίζονται με μια σειρά άλλων παρενεργειών», δήλωσε ο καθηγητής Ρότζερ Ναγκς της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας της Βρετανίας.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι ρυθμίσεις στο νέο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Η Global Data προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 31,3%






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics