Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ο νέος τρόπος τιμολόγησης των ΜΗΣΥΦΑ ευνοεί μόνο τη φαρμακοβιομηχανία

29/5/2017 11:54:23 πμ
Καταγγέλλει ο Φ.Σ. Θεσσαλονίκης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τη χαριστική βολή στον κλάδο των φαρμακοποιών δίνει η απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας σχετικά με τον τρόπο και τη διαδικασία καθορισμού λιανικής τιμής και διάθεσης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ). Όπως καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), η απόφαση αυτή προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή της ενδεικτικής λιανικής τιμής στις συσκευασίες τους αλλά δεν θέτει κανέναν περιορισμό στη χονδρική τιμή πώλησής τους.

Αποτέλεσμα είναι όχι μόνο να συμπιέζεται το ήδη μικρό ποσοστό κέρδους των φαρμακείων, τα οποία οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία, αλλά και οι ασθενείς να πληρώνουν περισσότερα για τα φάρμακά τους εξαιτίας της απελευθέρωσης των τιμών που θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξησή τους. Μοναδική κερδισμένη θα είναι η φαρμακοβιομηχανία, η οποία θα καθορίζει ελεύθερα τις τιμές των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. προς τα πάνω, επιβαρύνοντας τους πολίτες και βάζοντας χέρι και στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.


«Πρόκειται για άλλη μια κυβερνητική απόφαση που πλήττει τα φαρμακεία. Η μείωση του ποσοστού κέρδους κατά την πώληση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. έρχεται να προστεθεί στη σειρά μέτρων που συμπιέζουν όλο και περισσότερο την οικονομική βιωσιμότητα του φαρμακείου. Η υπουργική απόφαση από την μια πλευρά αφήνει ελεύθερα τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ από την άλλη συμπιέζει το ήδη μικρό κέρδος του φαρμακείου και μάλιστα σε προϊόντα που εξασφαλίζουν στοιχειώδη ρευστότητα», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης και προσθέτει ότι «είναι προφανές ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται προς την κατεύθυνση της αναγκαστικής μείωσης του αριθμού των φαρμακείων με τη μέθοδο της οικονομικής ασφυξίας».


Σύμφωνα με τον ίδιο, βάσει της υπουργικής απόφασης στη συσκευασία των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ θα αναγράφεται ενδεικτική λιανική τιμή, η οποία όμως δεν θα είναι δεσμευτική, αλλά μπαίνει για να διαμορφώνει ένα περιβάλλον οικονομικό. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τη χονδρική τιμή αυτών των φαρμάκων, ενώ υπάρχει δέσμευση για το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου που μειώνεται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.


Επιπλέον, η απελευθέρωση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. χωρίς περιορισμούς τιμών σημαίνει ότι οι τιμές τους θα αυξηθούν ραγδαία, κάτι στο οποίο δεν μπορεί να βάλει φρένο ούτε η δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών του ΕΟΦ. Κι αυτό διότι ο ρόλος του θα περιορίζεται στο να παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και το πολύ-πολύ να κάνει καμιά σύσταση σε κάποια πολυεθνική εταιρεία.

«Η απελευθέρωση της χονδρικής τιμής πώλησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και η αύξηση της λιανικής τιμής τους, κάτι που ήταν προαιώνιος πόθος της φαρμακοβιομηχανίας, θα εκτοξεύσει τις τιμές τους και οι ασθενείς θα πληρώνουν περισσότερα απ? ότι πλήρωναν μέχρι σήμερα. Μάλιστα, τα φάρμακα αυτά θα τεθούν εκτός του δελτίου τιμών φαρμάκων που εκδίδεται κάθε έξι μήνες και συνεπώς οι τιμές τους θα είναι ελεύθερες και θα εκτιναχθούν προς τα πάνω. Τα χρήματα αυτά θα πάνε στη φαρμακοβιομηχανία, η οποία έτσι κι αλλιώς καθορίζει την τιμή τους προς τα πάνω και η οποία βάζει χέρι και στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών», τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης.


Σε κάθε περίπτωση, οι φαρμακοποιοί πιστεύουν ότι η παραπάνω υπουργική απόφαση είναι καταστρεπτική για τον κλάδο και τη δημόσια Υγεία και ζητούν εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα η πυκνότητά τους






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ