Απάντηση στο πρόσφατο δελτίο τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, σχετικά με «επικίνδυνα λάθη που γίνονται στα φαρμακεία, εξαιτίας του νόμου που προβλέπει συνταγογράφηση με δραστική ουσία και δυνατότητα επιλογής του σκευάσματος από το φαρμακοποιό» έδωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων:
"Χανιά, 4/2/2013
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων, με αφορμή δελτίο τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, προς αποφυγή παρανοήσεων που μπορεί να προκύψουν σχετικά με το ρόλο των φαρμακοποιών στην άσκηση του επαγγέλματός τους στα πλαίσια του νέου νομοθετικού πλαισίου και χωρίς την παραμικρή διάθεση αντιπαράθεσης με τον ιατρικό κόσμο, κρίνει απαραίτητο να διευκρινίσει τα ακόλουθα:
Όπως είναι γνωστό το νέο νομοθετικό πλαίσιο προσαρμοζόμενο σε μία πρακτική που ακολουθούν από δεκαετίες άλλες χώρες, με στόχο την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία, υποχρεώνει τους γιατρούς να αναγράφουν στις συνταγές που εκδίδουν αντί της εμπορικής ονομασίας τη δραστική ουσία και ο ασθενής να λαμβάνει σκεύασμα που περιέχει την αναγραφόμενη δραστική στην περιεκτικότητα και μορφή που αναφέρεται χωρίς τον περιορισμό της εμπορικής ονομασίας.
Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι οι φαρμακοποιοί δεν κάνουν κάποιο λάθος στην άσκηση του επαγγέλματός τους, αλλά εφαρμόζουν την νομοθεσία που μόλις αναφέραμε.
Το γεγονός ότι δεν χορηγούνται από τον φαρμακοποιό πάντοτε τα εμπορικά σκευάσματα που υποδεικνύουν ορισμένες φορές οι γιατροί, οφείλεται συχνά στη δυνατότητα που έχουν οι ασθενείς να επιλέγουν ανάμεσα σε όμοια φάρμακα ανάλογα με το κόστος και από την πιθανή έλλειψη του αναγραφόμενου σκευάσματος που επιβάλλει την χορήγηση ομοίου. Εξ άλλου η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν επιτρέπει στον φαρμακοποιό να χορηγήσει λάθος σκεύασμα.
Σχετικά με το περιστατικό που αναφέρεται ότι παρατάθηκε ο χρόνος ίασης ασθενούς λόγω χορήγησης ομοίου φαρμάκου, δεν έχουμε ενημερωθεί σχετικά, αλλά σε κάθε περίπτωση ισχύει ότι μπορεί να ευθύνεται η επιλογή της δραστικής ουσίας και όχι η χορήγηση του ομοίου φαρμάκου. Αν όμως διαπιστώθηκε από τον θεράποντα ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα που χορηγήθηκε δεν είχε το ίδιο επιθυμητό κλινικό αποτέλεσμα με άλλα όμοια, τότε πρέπει να συμπληρωθεί το ανάλογο έντυπο και να αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να ελεγχθεί η ποιότητά του φαρμάκου.
Το θέμα δεν είναι με ποια εμπορική ονομασία χορηγείται στον Έλληνα ασθενή η όποια δραστική ουσία, αλλά να εξασφαλιστεί πως οτιδήποτε κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά είναι ασφαλές, διότι εφ όσον κυκλοφορεί οτιδήποτε ακατάλληλο κάποιοι θα το συνταγογραφήσουν και κάποιοι θα το χορηγήσουν.
Ο σύλλογός μας για λόγους δεοντολογίας έχει υποδείξει στα μέλη του, παρά το γεγονός ότι δεν υποχρεούνται από τη νομοθεσία, να ενημερώνουν τον ασθενή για την τυχόν υπόδειξη εμπορικής ονομασίας από τον γιατρό και να λαμβάνουν τη σύμφωνη γνώμη του σε περίπτωση χορήγησης όμοιου φαρμάκου.
Θα πρέπει όλοι οι λειτουργοί υγείας να αναδείξουμε τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στο χώρο του φαρμάκου, όπως η δυσλειτουργία στην χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους για σοβαρές παθήσεις , με ολέθριες συνέπειες στην υγεία πολλών συνανθρώπων μας και η έλλειψη πρόσβασης πολλών νεόπτωχων ασθενών στο φάρμακο.
Η κοινή πρωτοβουλία που έχουν πάρει οι σύλλογοι μας με την ίδρυση κοινωνικού ιατρείου- φαρμακείου είναι σημαντική αλλά πρέπει να υποχρεώσουμε την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της στην κάλυψη των παροχών υγείας σε όλους τους πολίτες”.