Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ελλείψεις φαρμάκων υψηλού κόστους σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές

27/3/2013 7:39:28 μμ
Χορηγούνται από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ εωσότου εξομαλυνθεί η κατάσταση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Καθώς διαπιστώθηκε ότι νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές (άνω των 60 κλινών) δεν δύνανται να διαθέτουν φάρμακα υψηλού κόστους στους ασφαλισμένους, καθορίζεται η εκτέλεση τέτοιων συνταγών από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ μόνο όταν υπάρχει η ένδειξη «ΣΤΕΡΟΥΜΕΘΑ» από τα νοσοκομεία ή η υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 από τον υπεύθυνο της ιδιωτικής κλινικής.


Για τα ιδιωτικά φαρμακεία δεν υπάρχει κάποια αλλαγή.


Το κείμενο της απόφασης


«Σχετικά με τη χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους που χορηγούνται αποκλειστικά από Νοσοκομεία και Ιδ. Κλινικές άνω των 60 κλινών, τα οποία περιλαμβάνονται στο Παράρτημα 1α της υπ? αριθμ. ΔΥΓ3(α) / οικ. 13833 (ΦΕΚ 235/Β ́/07)

Σχετ.:
1) Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3(α) / οικ. 13833 (ΦΕΚ 235/Β΄/07-02-2013) Υ.Α., η οποία τροποποιεί την υπ? αριθμ. ΔΥΓ 3(α) οικ. 34092 (ΦΕΚ 1003/Β?/2012) Υπουργική Απόφαση.
2) Έγγραφό μας με αριθμό Πρωτοκόλλου οικ. 8066/22-2-13.
3) Απόφαση υπ? αριθμ. 224 της υπ? αριθμ. 103/14-03-2013 συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ

Με την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση (σχετ. 1) ως γνωστό κοινοποιήθηκαν οι εξής κατάλογοι φαρμάκων:
· Ιδιοσκευάσματα τα οποία χορηγούνται αποκλειστικά από τα Δημόσια Νοσοκομεία και τις Ιδιωτικές Κλινικές άνω των 60 κλινών (Παράρτημα 1α)
· Ιδιοσκευάσματα τα οποία χορηγούνται από τα Δημόσια Νοσοκομεία, τις Ιδιωτικές Κλινικές άνω των 60 κλινών και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (Παράρτημα 1β)
· Ιδιοσκευάσματα τα οποία χορηγούνται από τα Δημόσια Νοσοκομεία, τις Ιδιωτικές Κλινικές άνω των 60 κλινών, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα ιδιωτικά φαρμακεία (Παράρτημα 2).

Με το παρόν θέτουμε υπόψη σας ότι επειδή όσον αφορά τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα του Παραρτήματος 1α του καταλόγου που προβλέπεται να χορηγούνται από τα Δημόσια Νοσοκομεία και τις Ιδιωτικές Κλινικές άνω των 60 κλινών, διαπιστώθηκε ότι: α) οι Ιδιωτικές Κλινικές και β) ορισμένα Δημόσια Νοσοκομεία δεν διαθέτουν τα εν λόγω σκευάσματα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και προκειμένου να μην διακοπεί η παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού αποφάσισε (σχετ. 3) τα εξής:

- Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, λόγω του σημαντικού προβλήματος με τη χορήγηση των ανωτέρω σκευασμάτων από τα δημόσια νοσοκομεία και μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση, επικουρικά με τα Νοσοκομεία και για συγκεκριμένες περιπτώσεις που υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την απουσία δυνατότητας εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του Οργανισμού (ένδειξη «ΣΤΕΡΟΥΜΕΘΑ») να συνεχίσουν την εκτέλεση συνταγών που προέρχονται από τα δημόσια νοσοκομεία και στις οποίες αναγράφονται τα ιδιοσκευάσματα του Παραρτήματος 1α της υπουργικής απόφασης και παράλληλα θα ακολουθήσει ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας από τη Διοίκηση του Οργανισμού, ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα χορήγησης των εν λόγω φαρμάκων από τα Νοσοκομεία.

- Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, μέχρι νεώτερης ενημέρωσης, να προχωρήσουν στην εκτέλεση συνταγών ασφαλισμένων που παρακολουθούνται σε ιδιωτικές κλινικές άνω των 60 κλινών, και στις οποίες αναγράφονται τα ιδιοσκευάσματα του Παραρτήματος 1α της υπουργικής απόφασης.
Η χορήγηση των σκευασμάτων αυτών θα γίνεται μόνο όταν οι συνταγές συνοδεύονται από Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986, υπεύθυνου της κλινικής, η οποία θα συμπληρώνεται σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα.

- Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ να συνεχίσουν να εξυπηρετούν ασθενείς ιδιωτικών κλινικών κάτω των 60 κλινών για όλα τα φάρμακα του Παραρτήματος 1 & 2. Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, η δαπάνη που θα προκύψει, από τη διάθεση των φαρμάκων του Παραρτήματος 1α της σχετικής Υπουργικής Απόφασης από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα καταγραφεί στον κωδικό της νοσοκομειακής δαπάνης.
Όταν η κατάσταση εξομαλυνθεί και καταστεί εφικτή η χορήγηση των σκευασμάτων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Υπουργική Απόφαση θα ακολουθήσουν νεώτερες αναλυτικές οδηγίες από τη Διοίκηση του Οργανισμού.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
ΕΛ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ»

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αν παρατηρηθούν ελλείψεις θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες, τονίζουν οι εκπρόσωποί του κλάδου
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση