Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αντιπαράθεση Φρούζη και Σκυλακάκη στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε

29/3/2013 3:40:31 μμ
Φρουζής: «Δε μπορεί να μας υποχρεώνει η πολιτεία για δίμηνη πίστωση, τα ακούω βερεσέ αυτά!» / Σκυλακάκης: «Dura lex sed lex!»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


 


Στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε μίλησαν σήμερα ο εκπρόσωπος των φαρμακαποθηκών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης καθώς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Κων/νος Φρουζής.


Ειπώθηκαν πολλά, σχολιάστηκαν το νέο σύστημα ασφαλιστικής τιμής των φαρμάκων, το θέμα της πίστωσης των 60 ημερών από τη βιομηχανία το οποίο δεν τηρείται ως τώρα, η δραστική ουσία, οι αντιδράσεις του κλάδου των φαρμακοποιών, ενώ διαβάστηκαν και ερωτήσεις στην εκπομπή που έκανε ο συνάδελφος Γιάννης Δαγρές:


 

Κων/νος Φρουζής: «Οι τιμές εξακολουθούν να είναι λανθασμένες, έχουμε την υπόσχεση από το υπουργείο ότι θα διορθωθούν οι τιμές, είναι ενάντια στη νομοθεσία ο τρόπος τιμολόγησης, χαμηλότερα από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη, φέρνουν αναστάτωση την αγορά».


Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Για τις ασφαλιστικές τιμές, η αίσθηση που έχω είναι ότι αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων. Σε κάθε περίπτωση, είναι νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Άλλαξαν 2-3 φορές, ανεβοκατέβηκαν άλλες τόσες, όλα αυτά προκαλούν αναστάτωση στην αγορά».


Κων/νος Φρουζής: «Η λίστα έχει λάθη, λείπουν φάρμακα, υπάρχουν ατέλειες που θα διορθωθούν τις επόμενες μέρες. Αυτή την εβδομάδα υπάρχουν προβλήματα, την επόμενη θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα.

Είχαμε φτάσει στο μάξιμουμ φαρμακευτικής δαπάνης –5,5– δις το 2009. Το 2013 πηγαίνουμε στα 2,5 δις, κάτω από το μισό. Είμαστε στο -35% από το μέσο όρο της Ευρώπης. Η περίθαλψη που δίνουμε στους πολίτες είναι στα επίπεδα Βουλγαρίας, προς τα κει τείνουμε».


Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Η προσπάθεια εξορθολογισμού δαπανών με καθαρά οικονομικά κριτήρια κατΆ εμέ δεν αποτελεί πολιτική λύση. Συμφωνώ με όσα είπε ο κ. Φρουζής, ότι η τιμολόγηση των δελτίων τιμών ήταν παράνομη, εκτός νόμου και ενάντια στη λογική. Υπάρχουν όμως και άλλες δυο πρακτικές ενάντια στη νομοθεσία που συνηγορούν στη δημιουργία ελλείψεων: η βιομηχανία ως σήμερα δεν τηρεί την υποχρέωση να πουλάει σε δίμηνο και η δεύτερη πρακτική είναι ότι από μια σειρά εταιρειών υπάρχει σαφής μείωση διάθεσης ποσοτήτων στην αγορά. Κόντρα και στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία».


Κων/νος Φρουζής: «Καμιά εταιρεία δεν θέλει να μην πουλάει. Η δουλειά μας είναι να πουλάμε. Δεν υπάρχει εταιρεία στην Ελλάδα που να μη θέλει να πουλάει. Όσον αφορά τη δίμηνη πίστωση, δεν υπάρχουν μεταξύ ιδιωτών δίμηνες πιστώσεις. Τα ακούω λίγο βερεσέ εγώ κάτι τέτοια, τη στιγμή που η πολιτεία μας χρωστάει 2,5 χρόνια να μας υποχρεώνει να δίνουμε δίμηνη πίστωση. Άρα η αγορά μεταξύ ιδιωτών ρυθμίζεται μόνη της. Η πολιτεία πρώτα να κοιτά τις δικές της πιστώσεις που παρανομεί αφού μας χρωστάει 2,5 χρόνια και μετά να νομοθετεί πιστώσεις μεταξύ ιδιωτών.


Στη συνέχεια ακούστηκαν στην εκπομπή δύο ερωτήματα του συναδέλφου Γιάννη Δαγρέ τα οποία διάβασε ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε και είχαν σχέση με το λεγόμενο «πάρτυ της υγείας στις τιμές των φαρμάκων». Το ερώτημα λοιπόν ήταν το εξής:

«Η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία NOVARTIS διακινεί ένα εμπορικό σκεύασμα που λέγεται Eucreas (συνδυασμός των φαρμάκων μεθφορμίνη και γιλδαγλιπτίνη) και δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας συνδυασμός των εμπορικών σκευασμάτων glucophage και galvus για το σάκχαρο.

Όμως ενώ η τιμή των δύο αυτών αθροιστικά μέχρι και το 2009 και για μια σειρά ετών πριν από τότε ήταν κοντά στα 70 ευρώ, η τιμή του συνδυασμού τους (Eucreas) ήταν 130 ευρώ.

Έχετε υπολογίσει πόσα εκατομμύρια, ίσως και δισεκατομμύρια ευρώ αθροιστικά μέσα στα χρόνια έχει χάσει το ασφαλιστικό σύστημα από κάτι τέτοιου είδους στρεβλώσεις (προς τα πάνω) στην κοστολόγηση των φαρμάκων;

Πώς άραγε φταίει το σταθερό ποσοστό κέρδους των αποθηκών και των φαρμακείων, ή οι συμμετοχές των ασθενών για τέτοιου είδους σπατάλες που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο σε αδικαιολόγητη υπερκοστολόγηση της εργοστασιακής τιμής φαρμάκου των εταιρειών;».


Ο κ. Φρουζής απάντησε πως τις τιμές των φαρμάκων τις ορίζει εξ ορισμού το κράτος, ο αριθμός βγαίνει από το χαμηλότερο των τριών χωρών της Ευρώπης, ούτε καν της Ευρωζώνης. Οπότε πάνω σε αυτό τον νόμο κινούνται οι τιμές για όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες.

Ο κ. Σκυλακάκης είπε πως πολύ σωστά έτσι λέει ο νόμος για την τιμολόγηση. Υπάρχει όμως σοβαρή επιφύλαξη για το πόσο έχει τηρηθεί ο νόμος αυτός είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω σε όλα τα φάρμακα. «Σχετικά με το νόμο για τις πιστώσεις, οι λατίνοι όμως λέγανε πως dura lex sed lex, σκληρός νόμος αλλά νόμος. Όταν διαφωνούμε με ένα νόμο, τον προσβάλουμε στα δικαστήρια και μέχρι τούδε τον τηρούμε. Κι εγώ διαφωνώ με τις απαγορεύσεις εξαγωγών, αλλά δε σημαίνει ότι θα τις παραβιάσω».

Επόμενη ερώτηση του συναδέλφου Γιάννη Δαγρέ:


«Η πολυεθνικη εταιρεία NOVARTIS εμπορεύεται κατΆ αποκλειστικότητα στη χώρα μας το φάρμακο με τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη για την υπέρταση. Όλως περιέργως το ίδιο φάρμακο, στις ίδιες συγκεντρώσεις δραστικής και με τον ίδιο αριθμό χαπιών το εμπορεύεται με δύο διαφορετικά εμπορικά ονόματα, Diovan και Dalzad. Παρεμφερή ή ανάλογα παραδείγματα συναντάμε και με άλλα φάρμακα σε άλλες εταιρείες.
Όσοι είναι υπέρμαχοι της χορήγησης φαρμάκων όχι με το αληθινό όνομά τους (δραστική ουσία) αλλά με το εμπορικό, άραγε τι είδους επιπρόσθετη θεραπευτική ωφέλεια για τον ασθενή βρίσκουν στη χορήγηση του ίδιου ακριβώς πράγματος με διαφορετικά ονόματα;

Στο ίδιο παράδειγμα, στο 6ο Δελτίο Τιμών του 2009, η βαλσαρτάνη ως Dalzad κόστιζε 17,30 ευρώ αλλά ως Diovan κόστιζε 18,01 ευρώ. Και η ακριβότερη βαλσαρτάνη ως Diovan είναι διαχρονικά από τα φάρμακα με τεράστια κατανάλωση πανελλαδικά, άρα αυτή η επιπλέον μυστηριώδης επιβάρυνση των 0,80 ευρώ ανά τεμάχιο που αποκρύφτηκε τεχνηέντως εξαιτίας του ότι η συνταγογράφηση δεν γινόταν με δραστική ουσία, αθροισμένη στα εκατοντάδες χιλιάδες τεμάχια που καταναλώθηκαν αύξησαν αδικαιολόγητα τη φαρμακευτική δαπάνη σε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό».


Κων/νος Φρουζής: «Η διαφορά της τιμής είναι από τα λάθη που αναφέραμε προηγουμένως. Σίγουρα τα δυο αυτά φάρμακα έπρεπε να έχουν την ίδια τιμή. Όσον αφορά το ίδιο όνομα, είναι θέμα comarketing».


Στο θέμα της δραστικής ο κ. Φρουζής είπε ότι οι εταιρείες είναι εναντίον της συνταγογράφησης με δραστική ουσία, ισχυρίστηκε ότι δεν φέρνει μείωση δαπάνης και ότι απλά με αυτό τον τρόπο ανακατανέμεται η «πίτα» από ορισμένες εταιρείες γενοσήμων. Πουθενά δεν επιβάλλεται η δραστική, σε κανένα κράτος, ακόμα και στην Ιταλία προσπάθησε η τρόικα να την επιβάλει, αλλά κατέπεσε στα δικαστήρια.


Στο τέλος της συζήτησης ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για μορατόριουμ μεταξύ Π.Φ.Σ. και υπουργείου σε ό,τι αφορά την αντίδραση του κλάδου των φαρμακοποιών, ενώ ο δημοσιογράφος Πορτοσάλτε διαφώνησε και είπε πως οι φαρμακοποιοί συνεχώς αντιδρούν και απεργούν.



Πηγή: farmakopoioi.blogspot.gr


 

Ακούστε όλη τη ραδιοφωνική εκπομπή εδώ (από το 01:01:00 και μετά)
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση