Προδικαστικά ερωτήματα σχετικά με τον περιορισμό της πώλησης ΜΗΣΥΦΑ από το διαδίκτυο στην Ελλάδα κατέθεσε το ΣτΕ προς το Δικαστήριο της Ε.Ε. Το ΣτΕ επί της ουσίας ζητά διευκρινίσεις επί της οδηγίας 2001/83/ΕΚ, στην οποία καταγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εξ αποστάσεως πώληση ΜΗΣΥΦΑ, αναφέρεται ωστόσο ότι «τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλλουν όρους, που δικαιολογούνται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, για τη λιανική διάθεση φαρμάκων προς πώληση στο κοινό εξ αποστάσεως». Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι η πώληση ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου δεν επιτρέπεται, παρά μόνο για τα επονομαζόμενα «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» (ΓΕΔΙΦΑ), ρύθμιση που δεν έχει στην πράξη εφαρμοστεί.
Το ΣτΕ λοιπόν διερωτάται αν η οδηγία 2001/83/ΕΚ αντίκειται ή επιτρέπει την εθνική κανονιστική διάταξη που περιορίζει τη διαδικτυακή διάθεση των εν λόγω φαρμάκων.
Στην περίπτωση που επιτρέπει τον περιορισμό, το ΣτΕ αναρωτιέται αν τα επιχειρήματα του ΠΦΣ συνιστούν ή όχι λόγους δημόσιας υγείας, όπως ορίζει η οδηγία (αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας και της διακίνησης των πλαστών ή ακατάλληλων φαρμάκων κ.ά.).
Και αν ναι, έρχεται το τελευταίο κρίσιμο ερώτημα: ελέγχεται αν ο περιορισμός παρίσταται ως προδήλως ακατάλληλος ή προδήλως μη αναγκαίος ή ως πρόσφορο και απολύτως αναγκαίο μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας;