Τρεις προτάσεις για το φάρμακο, ώστε να μπουν οι βάσεις ενός «Στρατηγικού Σχεδίου» με την συνεργασία πολιτείας και φορέων, πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης κατά την διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης για το νέο έτος .
Ο κ. Αποστολίδης πρότεινε προς την κυβέρνηση :
Την ενίσχυση των πολιτικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ανάπτυξη της Έρευνας και της Καινοτομίας, μέσα από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, μέσα από την αλλαγή της νοοτροπίας ώστε να τριπλασιαστούν οι εισροές κονδυλίων για Κλινικές Μελέτες.
Την εφαρμογή των απαιτούμενων διαρθρωτικών μέτρων για έλεγχο δαπάνης και όγκου, προς όφελος των ασθενών. Αρκεί να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και να μπει σε μια τάξη η Εφαρμογή Θεραπευτικών πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών. Ο ΣΦΕΕ θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις.
Την σύμπραξη όλων μας για καθολική και απρόσκοπτη πρόσβαση
των ασθενών στα φάρμακα, θεωρώντας πρώτης προτεραιότητας ζήτημα και μάλιστα έχοντας καταθέσει από πλευράς ΣΦΕΕΕ ολοκληρωμένη
πρόταση στην Πολιτεία στην οποία ο κλάδος εμπλέκεται ενεργά και στο οικονομικό
κομμάτι για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες κοινωνικές ανάγκες.
Κάνοντας ένα γρήγορα απολογισμό ο κ. Αποστολίδης επισήμανε πως: "παρά τα τεράστια χρέη του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρίες που έχουν ξεπεράσει το €1,350δις και χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή τους, παρά την αύξηση κατά 45%, του clawback και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (Rebates), μαζί με νέα σκληρά μέτρα που δημιουργούν επικίνδυνη ασφυξία στην αγορά, ιδιαιτέρως για την ελληνικές επιχειρήσεις και παρά την συνεχώς μειούμενη φαρμακευτική δαπάνη, την ακραία αποθάρρυνση επενδυτικών κινήσεων, όπως οι κλινικές μελέτες που μόνο οφέλη έχουν για τη χώρα, η φαρμακοβιομηχανία προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις για τους Έλληνες ασθενείς".
Θα πρέπει να σημειωθεί πως όλα αυτά έγιναν στις ακραίες συνθήκες των capital controls που δοκίμασαν τις αντοχές των εταιριών.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως οι εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ σε μια προσπάθεια να ανακουφίσουν το κύμα μεταναστών και προσφύγων, πρόσφεραν 40.000 φάρμακα προς το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο κλάδος είναι ο δεύτερος σε εξαγωγές με 13.300 θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας εμμέσως άλλες 87.000 θέσεις αλλά και με επίδραση στο ΑΕΠ που υπολογίζεται στα €1,2 δις.