Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Μαραζώνει το ΕΣΥ

 

 

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι εισαγωγές βαριών περιστατικών στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, σύμφωνα με τον διευθυντή στην Καρδιολογική Κλινική του Ευαγγελισμού, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, Ηλία Σιώρα.


Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση 12% τα τέσσερα τελευταία χρόνια (στην πλειοψηφία τους βαριά περιστατικά με ο,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη όγκου εργασίας) ενώ την ίδια στιγμή 12% ήταν και η μείωση του μόνιμου  προσωπικού εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων και των αποχωρήσεων γενικά. 


ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

2102 50.000

2103 52.400

2104 54.500

2105 56.000


"Ακραίο παράδειγμα οι καρδιολογικές κλινικές που στα χρόνια 2014 και 2015 νοσήλευσαν αντίστοιχα 3.540 και 3.930 ασθενείς. Αύξηση ετήσια 11%", τονίζει ο κ. Σιώρας.


«Το χειρότερο είναι πως με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, οι δείκτες θα επιδεινώνονται γιατί:


  • 1.       Με τις ελάχιστες προαναγγελθείσες προσλήψεις (αν και όποτε γίνουν) και τις επερχόμενες συνταξιοδοτήσεις , σε ένα χρόνο οι μόνιμοι θα είναι ακόμα λιγότεροι. Η πρόληψη επικουρικών, 5μηνιτων και εργαζομένων με μπλοκάκια συντηρεί , δεν λύνει το πρόβλημα. Είναι επιλογή της ΕΕ,  χρόνια τώρα,  η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Δεν υπάρχει μέλλον για τους υγειονομικούς με τέτοια σκλαβιά.  Αποτελεί ακραίο παράδειγμα ότι για 20 θέσεις εργασίας επικουρικών ουρολόγων υπήρξε μόνο μια υποψηφιότητα .
  • 2.        Με τη διάλυση της Π.Φ.Υ. η προσέλευση ασθενών στα μεγάλα νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός θα αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο. Επίσης,  πολλά νοσοκομεία καταργούνται χωρίς να μπει λουκέτο ενώ άλλα απαξιώνονται με σταδιακό κλείσιμο τους  ή κλινικές που υπολειτουργούν. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των νοσοκομείων  στη ΡΟΔΟ, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΥΡΓΟ, ΘΗΒΑ , ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ,ΣΠΑΡΤΗ, ΚΑΒΑΛΑ, ΚΟΜΟΤΗΝΗ .
  • 3.        Η πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων είναι να μειώσουν κι άλλο τον αριθμό των νοσοκομείων  (κάνουν λόγο για  80  από τα 120 που απέμειναν πανελλαδικά)».

 

Οι γιατροί τονίζουν πως η απεργία στις 4 Φεβρουαρίου αποτελεί την αρχή και νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων ως αντίδραση στην ταφόπλακα που βάζει η κυβέρνηση στη λειτουργία του ΕΣΥ αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών και των νοσηλευτών.

ΠροηγούμενοΕπόμενο