Ο Γενικός Γραμματέας μιλώντας σε ημερίδαμε τίτλο «Συμφωνίες Επιμερισμού του Κόστους, της Αβεβαιότητας και του Κινδύνου: Ένα Εργαλείο Έγκαιρης και Ισότιμης Πρόσβασης στην Καινοτομία της Υγείας», που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας υπογράμμισε ότι το τοπίο στην αγορά φαρμάκου θα ήταν καταστροφικό τόσο για τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις και για αυτές που παράγουν στη χώρα μας όσο και για τους φαρμακοποιούς αν είχαμε αποδεχτεί την αρχική συμφωνία με τους δανειστές.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εάν είχαμε πει ΝΑΙ σε όλα όσα θέλανε, τότε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα πήγαινε στα τάρταρα – όπως και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της έχουν πει – αλλά και η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, οι Έλληνες φαρμακοποιοί θα έβλεπαν τα φαρμακεία τους να κλείνουν το ένα μετά το άλλο και οι Έλληνες ασθενείς θα έβλεπαν τη συμμετοχή τους να αυξάνει συνεχώς. Ήθελε κανείς αυτό το πράγμα να συμβεί; Φαντάζομαι όχι. Αυτό λοιπόν το νόημα είχε και έχει το ΟΧΙ».
Πάντως οι δανειστές είχαν ζητήσει στις προτάσεις τους μια σειρά μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση για τον τομέα των φαρμάκων, μέτρα τα οποία θα έπλητταν κυρίως τα ελληνικά γενόσημα.
Ειδικότερα οι πιστωτές είχαν προτείνει μεταξύ άλλων να υπάρχει συνταγογράφηση μόνο με βάση τη δραστική ουσία χωρίς εξαιρέσεις, μείωση της τιμής όλων των εκτός πατέντας φαρμάκων στο 50% και όλων των γενοσήμων φαρμάκων στο 32,5%.
16/7/2024, 23:35Συμβούλιο της Ευρώπης: Συγκρότησε δίκτυο ιστορικών φαρμακείων
17/7/2024, 21:59Διάβα Τρικάλων: Μικρά παιδιά εκπαιδεύτηκαν στις πρώτες βοήθειες