Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ελπιδοφόρο φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση από ομογενή επιστήμονα

8/11/2024 12:05:50 πμ
Σχεδιάζονται κλινικές μελέτες στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Παράθυρο ελπίδας για εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο με πολλαπλή σκλήρυνση «ανοίγει» η υπό δοκιμή θεραπεία επαναμυελίνωσης Diaprotectome™ που ανακάλυψε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία με επικεφαλής τον ομογενή νευροεπιστήμονα, Στήβεν Πετράτος. 


Το Diaprotectome™ είναι ένα μικρό μόριο που δρα σε δύο επίπεδα: σταματά την περαιτέρω καταστροφή της μυελίνης, του προστατευτικού περιβλήματος των νευρώνων, επιτρέποντας τη γρήγορη διάδοση των νευρικών σημάτων σε όλο το σώμα, και επίσης διεγείρει τη δημιουργία καινούριας μυελίνης (επαναμυελίνωση). Τα αποτελέσματα από τις προκλινικές δοκιμές που έγιναν σε Ελλάδα, Αυστραλία και Ισραήλ ήταν εντυπωσιακά. Με την εξασφάλιση της διεθνούς πατέντας, το φάρμακο, το οποίο λαμβάνεται από το στόμα συμπληρωματικά με τη θεραπεία του ασθενούς, αναμένεται να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές φάσης II στην Αυστραλία και στην Ελλάδα στα μέσα του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον Δρ Πετράτο, όταν θα εξασφαλιστούν όλες οι εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές.


Η εταιρεία συμφερόντων Ελληνικής Ομογένειας στην Αυστραλία που κατέχει την πνευματική ιδιοκτησία του ερευνητικού φαρμάκου, η NeuOrphan LTD σχεδιάζει οι δοκιμές να διεξαχθούν σε τουλάχιστον 10 πανεπιστημιακά, γενικά και στρατιωτικά νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα από την Κρήτη έως τον Έβρο για 12 μήνες, με συντονιστή τον Καθηγητή Νευρολογίας του ΑΠΘ, Νικόλαο Γρηγοριάδη. Στόχος είναι να ενταχθούν στη μελέτη έως και 400 ασθενείς σε όλα τα στάδια της νόσου μέχρι επιπέδου EDSS 6 (πλην δηλαδή των ατόμων σε αναπηρικό αμαξίδιο), για τους οποίους επί του παρόντος οι θεραπευτικές επιλογές για τον έλεγχο της εξέλιξης της νόσου είναι περιορισμένες. 


Το υπό σύσταση Εθνικό Δίκτυο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση όπως αυτό σχεδιάστηκε από την Ελληνική Ακαδημία Νευροανοσολογίας (ΕΛΛ.Α.ΝΑ.) και το Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης της ΒΆ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, αναμένεται να διευκολύνει τη διενέργεια αυτής όπως και άλλων κλινικών μελετών για τη νόσο στην Ελλάδα. Αντίστοιχες κλινικές μελέτες θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια και στις ΗΠΑ. Εάν και εφόσον οι Κλινικές Δοκιμές Φάσης ΙΙ ολοκληρωθούν με επιτυχία, θα συνεχιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου το φάρμακο να λάβει άδεια κυκλοφορίας και να τεθεί σε μαζική παραγωγή.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mια σημαντική εξέλιξη που ήρθε μετά από οργανωμένες και συστηματικές προσπάθειες
Σύμφωνα με έρευνα της IQVIA για λογαριασμό της EFPIA και της Vaccines Europe






Σχετικά άρθρα

Τα 6 διαθέσιμα αντιγριπικά εμβόλια και σε ποιες ηλικιακές ομάδες απευθύνονται
Τι ισχύει για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς
ΟΔΙΠΥ & ΕΣΑΕ: Συνεργάζονται για την ανάπτυξη της πύλης ORPHANET στα ελληνικά
Μια σημαντική εξέλιξη για τους ασθενείς με Σπάνια Νοσήματα
Μάτια: Οι κίνδυνοι από τις βαφές μαλλιών
Γράφει ο Δρ Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης