Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής: Πώς πρέπει να γίνονται τα παιδικά εμβόλια

Το ζήτημα της διενέργειας εμβολιασμών σε παιδιά απασχόλησε την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, με αφορμή συχνές απόψεις γονέων και γνώμες ιατρών, οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξία πολλών εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί στην εποχή μας, ιδίως για την πρόληψη παιδικών ασθενειών.



Ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής, καθηγητής καρδιολογίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης, επισημαίνει την αξία του εμβολιασμού στα παιδιά για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων και την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αναγνωρίζει ότι είναι θεμιτό να ζητείται από τους γονείς η πληροφορία περί του αν το παιδί έχει κάνει άλλα εμβόλια και κάθε άλλη πληροφορία που αφορά την υγεία του.
Για την Επιτροπή, ο προβληματισμός αυτός έχει ηθικές διαστάσεις που πρέπει να επισημανθούν.

Η πρώτη είναι αρχή της συναίνεσης


Όπως κάθε ιατρική πράξη, η διενέργεια εμβολιασμού προϋποθέτει τη συναίνεση του προσώπου. Αναγκαστική υποβολή σε εμβολιασμό δεν νοείται, δεν μπορεί δηλαδή να παρακαμφθεί η βούληση των γονέων.

Η δεύτερη αφορά την σπουδαιότητα της πληροφόρησης


  • Οι γονείς βασίζονται στην πληροφόρηση που έχουν από τον γιατρό. Η ποιότητα της πληροφόρησης αποτελεί εγγύηση ορθότητας της απόφασης για τον εμβολιασμό του παιδιού. Ελάχιστο κριτήριο αυτής της ποιότητας είναι, για την Επιτροπή, οι κανόνες της βασισμένης σε ενδείξεις ιατρικής, κάτι που σημαίνει ότι:
  • Ο γιατρός οφείλει να πληροφορεί τους γονείς για τα πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημονικών φορέων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο εμβολιασμό, ιδίως όταν οι γονείς αμφιβάλλουν για την αξία του.
  • Ο γιατρός διατηρεί την ελευθερία της επιστημονικής του γνώμης και μπορεί να εκφράζει τη διαφωνία του για τον εμβολιασμό. Από δεοντολογική άποψη, η χωρίς τεκμηρίωση διαφωνία του, ισοδυναμεί με παραπλανητική πληροφόρηση.

Η προστασία της υγείας των άλλων


Η απόφαση των γονέων να μην εμβολιασθεί το παιδί, δεν μπορεί να οδηγεί σε δυσμενείς συνέπειες αποκλεισμού του από την κοινωνική ζωή, εφ όσον δεν τίθεται σοβαρό ζήτημα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Σε διαφορετική περίπτωση, ο εμβολιασμός θα απέβαινε αναγκαστικός, κατά παράβαση της αρχής της συναίνεσης.

ΠροηγούμενοΕπόμενο