Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα
Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Απόλυτο χάος για φαρμακοποιούς και ασφαλισμένους


Για απόλυτο χάος στον τρόπο λειτουργίας του ωραρίου των φαρμακείων αλλά και για ένα απόλυτα εχθρικό περιβάλλον για τους ασφαλισμένους που αγοράζουν συνταγογραφούμενα φάρμακα έκανε λόγο στην πρώτη του συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. Κ. Λουράντος.


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί μετά την απελευθέρωση του ωραρίου είναι φαρμακεία που ανοίγουν και κλείνουν όποτε θέλουν, ενώ έχουν καταγραφεί και περιστατικά που φαρμακοποιοί τα ανοίγουν στις 22.00 το βράδυ και τα κλείνουν στις 2 τα ξημερώματα ή άλλοι που τα κλείνουν στις 7 το απόγευμα προκειμένου να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου.

Ο κ. Λουράντος τόνισε ότι όσο εκκρεμεί μια συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, το αλαλούμ θα συνεχίζεται και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν καν αναρτημένες διανυκτερεύσεις των φαρμακείων και οι ασφαλισμένοι να τα βρίσκουν τη νύχτα κλειστά.

Κατά τ? άλλα το σκηνικό, όπως το περιέγραψε, το συνθέτουν οι ελλείψεις φαρμάκων, εμβολίων, ακόμη και γενοσήμων. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα μια λίστα 14 φαρμάκων, μεταξύ των οποίων το Crestor, το Spiriva, το Lyrica, το Cialis, το Fucidin, το Zoloft και το Ganuvia, τα οποία έχουν παραγγελθεί από μεγάλη φαρμακαποθήκη της Αθήνας, αλλά οι προμήθειες των φαρμακευτικών εταιρειών είναι ελάχιστες.


Επιπλέον, άνεργοι και ασφαλισμένοι πληρώνουν συμμετοχή για τα φάρμακά τους κατά 50% ακριβότερη πλέον, ενώ οι φαρμακοποιοί, όπως επισήμανε ο κ. Λουράντος, αγωνίζονται να εισπράξουν τα χρήματά τους από το 2011. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έδωσε μια συνταγή φαρμάκων, για την οποία ο ασφαλισμένος, τον Μάρτιο του 2014, πλήρωσε 6,93 ευρώ και ένα μήνα μετά, τον Απρίλιο του 2014, για την ίδια συνταγή κατέβαλε 26,45 ευρώ.


Όσον αφορά το μύθο, όπως το χαρακτήρισε, που θέλει να μειώνονται οι τιμές των μη αποζημιούμενων φαρμάκων, όταν μπουν στα ράφια των super market, έδωσε χαρακτηριστικά παραδείγματα σκευασμάτων, των οποίων οι τιμές απελευθερώθηκαν σε χώρες του εξωτερικού, παρουσιάζοντας ενδεικτικά:

  • Voltaren: από 4,98 ευρώ που κοστίζει στην Ελλάδα, στις χώρες με απελευθερωμένη πώληση φτάνει τα 11,90 ευρώ.
  • Ασπιρίνη: στην Ελλάδα κοστίζει 1,81 ευρώ, στο εξωτερικό κοστίζει 4,80 ευρώ.
  • Fenistil: στην Ελλάδα κοστίζει 4,41 ευρώ, στο εξωτερικό 7,90 ευρώ.
  • Mucosolvan (σιρόπι): 4,63 ευρώ στη χώρα μας και έξω 9,50 ευρώ.

 

Σε ερώτηση του Φαρμακευτικού Κόσμου για το τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να ανατραπεί αυτή η πολιτική, ο κ. Λουράντος απάντησε ότι θα πολεμήσουμε το σύστημα με τα ίδια του τα όπλα.


της Βάσως Καλυβιώτη

ΠροηγούμενοΕπόμενο