Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα
Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Παρά την κρίση ασφαλίζονται ιδιωτικά οι Έλληνες



Στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση κάνει ένας στους δύο Έλληνες καθώς δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις υπάρχουσες υγειονομικές δομές του Δημοσίου.

Παρά την οικονομική κρίση οι Έλληνες ζητούν ζητούν συγκεκριμένες παροχές, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που θέλουν όλο το «πακέτο» των υπηρεσιών.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα το Έθνος έγινε σε δείγμα 1.258 ανθρώπων και την επεξεργάστηκε επιστημονική ομάδα ερευνητών (Δημήτρης Ζάβρας, Ελευθερία Καραμπλή, Βασιλική Τσιάντου), υπό τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Γιάννη Κυριόπουλο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το συνολικό ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα οι οποίοι δήλωσαν ότι καλύπτονται από ασφαλιστική εταιρεία ως προς τη νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη ανέρχεται στο 38,7%. Από αυτούς, το 21,8% έχουν μερική κάλυψη με κάποιες παροχές και το 16,9% έχει πλήρη κάλυψη.

Το 2012 το συνολικό ποσοστό όσων είχαν ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα Υγείας ήταν αισθητά πιο χαμηλό (23,8%), με το 8,9% να δηλώνουν τότε ότι είχαν ορισμένες παροχές και «τσεκ απ» και το 14,9% το πλήρες πακέτο. Η διαφορά, δηλαδή, μέσα στην τελευταία διετία αφορά κυρίως τη μερική κάλυψη, η οποία έχει αυξηθεί περίπου κατά 150%.

Η τάση αυτή εξηγείται από τις απαντήσεις που δίνουν οι συμμετέχοντες σε ερωτήματα σχετικά με την ικανοποίηση από τις υπηρεσίες που παρέχουν το σύστημα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ.

Τρεις στους πέντε (65,6%) αναφέρουν ότι η κατάσταση στο ΕΣΥ έχει επιδεινωθεί την τελευταία πενταετία, ενώ δύο στους πέντε (44,5%) έχουν παρόμοια άποψη για τον ΕΟΠΥΥ.

Ένας στους δύο (49,3%) δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένος και από το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με τα χρήματα που κλήθηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους για περίθαλψη. Κατά το τελευταίο εξάμηνο, πλήρωσαν κατά μέσο όρο και κατά κεφαλήν 265,15 ευρώ για πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

Το αντίστοιχο ποσό που έδωσαν για φάρμακα ήταν 103,35 ευρώ, για επισκέψεις σε γιατρούς (εκτός οδοντιάτρων) 74,77 ευρώ, για εργαστηριακές εξετάσεις 61,68 ευρώ και για ιατρικές συσκευές και υγειονομικό υλικό 25,35 ευρώ.  Το 36,9% των συμμετεχόντων σχολιάζει ότι την τελευταία τριετία έχουν αυξηθεί τα ποσά που κλήθηκαν να πληρώσουν για εργαστηριακές εξετάσεις.

Αυξημένες πληρωμές δηλώνουν για επισκέψεις σε γιατρούς (36,5% των συμμετεχόντων), για φάρμακα (50,1%), ιατρικές συσκευές και υγειονομικό υλικό (46,6%) και νοσηλεία σε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική (50,4%).

ΠροηγούμενοΕπόμενο