Τα μέτρα αλλά και τους ελέγχους που θα πρέπει να εφαρμοστούν στα κράτη μέλη της Ε.Ε. για να αποτραπεί η διάδοση του θανατηφόρου ιού Έμπολα συζήτησαν λεπτομερώς οι υπουργοί Υγείας.
Χωρίς θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια αλλά με ελέγχους σε όλα τα σημεία εισόδου μεταναστών θα θωρακιστεί η χώρα μας απέναντι στον Έμπολα.
Ως πρώτο μέτρο αποφασίστηκε η πρόσληψη 30 υγειονομικών που θα μεταβούν στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής μεταναστών, όπως και η εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας και των στρατιωτικών. Ο κ. Βορίδης ζήτησε από την Ε. Επιτροπή οικονομική ή άλλου είδους ενίσχυση, θέση που υποστήριξαν Κύπρος και Ιταλία.
Όπως προκύπτει από τη συντονιστική Συνάντηση των Υπουργών Υγείας που έγινε στις Βρυξέλλες, κάθε χώρα θα λάβει ξεχωριστά μέτρα εστιασμένη πάντα στο να αποτραπεί η είσοδος του ιού στα εδάφη της.
Ο Έλληνας υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης κατά τη συνάντηση όλων των Ευρωπαίων υπουργών υγείας τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης, της ανταλλαγής πληροφοριών και της δημιουργίας βάσης δεδομένων.
Πάντως άλλες χώρες δεν αποκλείεται να λάβουν πολύ πιο αυστηρά μέτρα όπως εξονυχιστικό έλεγχο σε όλα τα αεροδρόμιο σε όλους τους επιβάτες ακόμη και με θερμικές κάμερες όπως είχε γίνει και στο μεγάλο κύμα της γρίπης το 2008 και το 2009. Η χώρα μας πάντως επέλεξε να μην τις αξιοποιήσει καθώς οι αρμόδιοι απεφάνθησαν πως δεν είναι απαραίτητες.
Εντωμεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί άσκηση προσομοίωσης που γίνεται στο Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ, το οποίο αποτελεί και το νοσοκομείο αναφοράς στην περίπτωση είσοδου του ιού στην Ελλάδα. Ήδη, τις τελευταίες ημέρες το ΕΚΕΠΥ ετοίμαζε σε συνεννόηση με το στρατό την άσκηση ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι σε ετοιμότητα.
Πάντως το σωματείο των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ αν και δηλώνει πως είναι έτοιμο για το χειρότερο ενδεχόμενο με τον ιό Έμπολα, καταγγέλει πως το νοσηλευτικό ίδρυμα παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και άρα είναι αμφίβολο πως θα εξυπηρετηθούν οι νοσηλευόμενοι στα άλλα τμήματα στην περίπτωση που πράγματι υπάρξουν περιστατικά Έμπολα.