Τους τελευταίους μήνες εμφανίζονται συνεχώς δημοσιεύματα που περιγράφουν ανησυχίες του κοινού για την ασφάλεια των στυλεών των τεστ για την COVID-19. Είναι χαρακτηριστικό ότι γονείς, που καλούνται να πραγματοποιούν self test στα παιδιά τους 2 φορές την εβδομάδα, εκφράζουν παράπονα ότι η μπατονέτα για το ρινικό επίχρισμα έχει άσχημη οσμή, ενώ το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις μετά από αποκαλύψεις για την παρουσία αιθυλενοξείδιου στους στυλεούς που είναι πιθανόν καρκινογόνο σε υψηλές συγκεντρώσεις.
Δεδομένου ότι τα εν λόγω διαγνωστικά τεστ αποτελούν το πρώτο ανάχωμα για τον περιορισμό των κρουσμάτων του SARS-COV-2, ο ΕΟΦ, με στόχο να καθησυχαστούν οι ανησυχίες του κοινού, έδωσε χθες εξηγήσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν βασικό επιχείρημα για όσους φαρμακοποιούς καλούνται να απαντήσουν σε τυχόν απορίες των πελατών τους.
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, το αιθυλενοξείδιο (ethylene oxide) χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αποστείρωση ιατροτεχνολογικών προϊόντων (σύριγγες, βελόνες, συσκευές κ.λπ.) και τα υπολείμματα αυτού ελέγχονται από Κοινοποιημένους Οργανισμούς. Η ουσία αυτή έχει άριστη μικροβιοκτόνο δράση, ενώ χρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές ιατροτεχνολογικών προϊόντων εδώ και δεκαετίες, ακολουθώντας το εναρμονισμένο πρότυπο ΕΝ ISO 10993-7:2008.
Σε αυτό καθορίζονται αναλυτικά τα επιτρεπτά όρια των υπολειμμάτων αιθυλενοξειδίου στο προϊόν βάσει του χρόνου έκθεσης του ασθενούς σε αυτό (4mg σε περιορισμένη έκθεση). Ο ΕΟΦ συνεχίζει επισημαίνοντας ότι τον έλεγχο της διαδικασίας αποστείρωσης επιτελούν Κοινοποιημένοι Οργανισμοί (ΚΟ), ορισμένοι ειδικά για αυτόν το σκοπό, σύμφωνα με την Οδηγία 93/42/ΕΟΚ και το νέο Κανονισμό (ΕΕ) 745/2017. Καταλήγει δε ότι η σήμανση συμμόρφωσης CE συνοδεύεται από τον τετραψήφιο αριθμό αναγνώρισης του ΚΟ.