Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Στην πρόληψη του HIV με εμβόλιο εστιάζουν ερευνητές στις ΗΠΑ

1/2/2016 9:45:00 πμ
Οι επιστήμονες έχουν πλέον αναλυτική εικόνα της πολύπλοκης δομής του ιού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Επιστήμονες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη δημιουργία ενός εμβολίου που δεν θα επιτρέπει στον ιό HIV να μολύνει τον οργανισμό.


Οι επιστήμονες εντόπισαν μια πρωτεΐνη που παίζει σχεδόν καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά του ιού στο εσωτερικό των κυττάρων, περικλείοντάς τον σαν... φάκελος. Γι? αυτό και ονόμασαν την πρωτεΐνη Env (από την αγγλική λέξη «envelope» που σημαίνει φάκελος).

Στη συνέχεια δημιούργησαν μια πιο σταθερή εκδοχή της, την οποία μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στη μελέτη τους, καθώς η δομή της είναι πολύ σύνθετη και λεπτή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μελετηθεί μέσω απεικόνισης. Ωστόσο, η εκδοχή που δημιούργησαν διατηρούσε όλες τις άλλες ιδιότητες της πρωτεΐνης και έτσι μελετήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες που είναι απαραίτητες για την ανάλυση της δομής της.


Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η εξέλιξη αυτή θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς προσφέρει την πιο αναλυτική εικόνα που είχαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες για την πολύπλοκη δομή του HIV.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Ian Wilson, «μέχρι σήμερα οι περισσότερες μελέτες εστίαζαν σε μεμονωμένα τμήματα», με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να μην έχουν στα χέρια τους αυτό που ήταν απαραίτητο για να προχωρήσουν σε ένα πιο ουσιαστικό βήμα.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ
Παράλληλα με την έγκριση του εμβολίου κατά του ιού Chikungunya






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics