Σε καταγγελία για παράνομη διακίνηση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από σούπερ μάρκετ προχώρησε τις προηγούμενες μέρες η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας στην αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
Επισημαίνεται ότι οι παρανομούντες παραβιάζουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με ΦΕΚ 2219/18-7-2016, που ψηφίστηκε στη Βουλή για την πώληση Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ). Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας και γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Μακρυγιάννης, «μετά την ΚΥΑ, ο ΕΟΦ, μέσω επιστημονικής επιτροπής ελέγχου διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων στη χώρα, οφείλει να προασπίσει την ανωτέρω απόφαση, η οποία επικαιροποιήθηκε από το ΔΝΤ και την Τρόικα, αποτελώντας πλέον μνημονιακή μας υποχρέωση».
Βάσει αυτής της απόφασης αποχαρακτηρίστηκαν από τα ΜΗΣΥΦΑ (που είναι συνολικά 1.583 φαρμακευτικά προϊόντα) μόνο τα 216, τα οποία και ονομάστηκαν ΓΕΔΙΦΑ. Αυτά τα 216 φάρμακα, βάσει του νόμου περί απελευθέρωσης καναλιών διανομής, μπορούν να πωλούνται και σε χώρους εκτός φαρμακείων, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ, αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2017 και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Προϋποθέσεις πώλησης ΓΕΔΙΦΑ εκτός φαρμακείου
Αυτές οι προϋποθέσεις είναι οι εξής, σύμφωνα πάντα με την προαναφερόμενη ΚΥΑ:
- Να έχουν ήδη καταταγεί στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ και να μην συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενων.
- Να είναι φάρμακα αντιμετώπισης προφανούς συμπτώματος (κεφαλαλγία, ναυτία κ.α.) ή περιστατικού εύκολης αντιμετώπισης (π.χ. δήγμα εντόμου).
- Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή ώστε να είναι εύκολο να ακολουθηθεί από τον ασθενή.
- Οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες (π.χ. θεραπείες για χρόνιες νόσους) να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, αυτές να είναι χαμηλού κινδύνου.
- Οι συνθήκες φύλαξης και διακίνησης (π.χ. θερμοκρασίας, προστασίας από το φως, υγρασίας κλπ.) να είναι σύμφωνες με τα εγκεκριμένα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας τους.
- Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές σε τέτοιο βαθμό που, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην ξεπερνά δόση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον λήπτη.
- Να μην υπάρχουν σοβαρές και τεκμηριωμένες ενδείξεις από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης (peer review), για σοβαρούς κινδύνους από τη μακρόχρονη χρήση των φαρμάκων αυτών.
Η προς πώληση εξωτερική συσκευασία κάθε φαρμακευτικού προϊόντος που κατατάσσεται στα ΓΕΔΙΦΑ πρέπει να φέρει ανεξίτηλο προτυπωμένο ευδιάκριτο πράσινο κύκλο, εντός του οποίου θα αναγράφεται το αρκτικόλεξο ΓΕΔΙΦΑ με πορτοκαλί χρώμα.
Η απελευθέρωση φέρνει αυξήσεις
Ο κ. Μακρυγιάννης αναφέρει περαιτέρω ότι με την απελευθέρωση των γενικής διάθεσης φαρμάκων, σκευασμάτων καθημερινής χρήσης που μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα φθηνά, υπάρχει ο κίνδυνος έως και τριπλασιασμού της τιμής τους, καθώς στο συγκεκριμένο τομέα μεταφέρεται το εμπορικό ενδιαφέρον των φαρμακευτικών εταιριών. Είναι εύκολα αντιληπτό τι θα σημάνει κάτι τέτοιο για τον μέσο Έλληνα που σήμερα δυσκολεύεται να πληρώσει ακόμη και τη συμμετοχή του στο φάρμακο.
Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από το κείμενο των προτάσεων που συνέταξε ο ίδιος ως εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, γύρω από την αγορά ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα, τα εμπόδια και της προοπτικές της, σύμφωνα με το οποίο «η νέα αυτή αγορά φαρμάκων προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών και ανοίγει νέους ορίζοντες ανταγωνισμού για τη λιανική πώληση και από άλλα κανάλια διανομής. Η πλήρης απελευθέρωσή τους στις τιμές, στον τρόπο διάθεσης και στον αριθμό των φαρμακευτικών σκευασμάτων θα αναπτύξει μια νέα αγορά που θα επιβαρύνει την τσέπη του Έλληνα δημιουργώντας υπερκέρδη στους παραγωγούς ΜΗΣΥΦΑ. Θα δημιουργήσει επίσης και ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα αλόγιστης χρήσης με πολλές παρενέργειες στην υγεία των πολιτών».
Ο κ. Μακρυγιάννης υπενθυμίζει ότι «ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διαφωνεί κάθετα με την αλλαγή αυτού του νομικού καθεστώτος που ψηφίστηκε πρόσφατα. Διαφωνεί επίσης με την επιχειρηματολογία ότι υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια και αντικίνητρα στον καταρτισμό της λίστας των ΓΕΔΙΦΑ» και χαρακτηρίζει "παράλογη" τη συνεχή επικαιροποίηση των ΜΗΣΥΦΑ και τη μεταφορά τους στη λίστα ΓΕΔΙΦΑ.
Όπως σημειώνει: «Δεν συντρέχει κανένας λόγος να απλοποιηθούν περαιτέρω οι ρυθμιστικές και νομικές διαδικασίες που θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη μεταφορά των φαρμάκων από τη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ στη λίστα των ΓΕΔΙΦΑ γιατί το αποτέλεσμα θα είναι η υπερκατανάλωση φαρμάκων που θα δημιουργήσει προβλήματα δημόσιας υγείας.
Είναι αντιεπιστημονικό και εντελώς απαράδεκτο φαρμακευτικές ουσίες που έχουν σοβαρές παρενέργειες να διατίθενται από μη εξουσιοδοτημένα σημεία δίχως έλεγχο, δίχως υπεύθυνη επιστημονική τεκμηρίωση με μοναδικό στόχο την αύξηση του τζίρου και τη μεγιστοποίηση των κερδών των εταιριών που τα παράγουν. Η λίστα των ΓΕΔΙΦΑ είναι ταυτόσημη με όλες τις λίστες που κυκλοφορούν και στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απελευθέρωση της τιμής από την 1/1/2017 αφορά την επικυρωμένη λίστα των ΓΕΔΙΦΑ και κανένα άλλο φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα.
Οποιαδήποτε λοιπόν συζήτηση γύρω από την αλλαγή νομών και υπουργικών αποφάσεων είναι άκυρη. Δεν ταυτίζεται με τα συμφέροντα των καταναλωτών, σε μια εποχή μάλιστα τεράστιας οικονομικής κρίσης για τη χώρα μας, κάποιοι να σκέφτονται μόνο την αύξηση της κερδοφορίας».