Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αξίζει οι γυναίκες να σπουδάσουν Φαρμακευτική;

2/8/2024 3:16:01 πμ
Δύο γυναίκες που βρίσκονται μέσα σε πανεπιστήμια απαντούν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Δεδομένων των προκλήσεων του επαγγέλματος αλλά και των δυσκολιών που καλούνται να διαχειριστούν οι γυναίκες, τίθεται συχνά το ερώτημα για αν τελικά αξίζει κάποια να σπουδάσει Φαρμακευτική; Δύο γυναίκες που βρίσκονται μέσα σε πανεπιστήμια απαντούν η καθεμία από τη δική της σκοπιά.

Φωτεινή Ν. Λάμαρη, Καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών:
Η φαρμακευτική απαιτεί κόπο, αφοσίωση, πάθος και αγάπη

Ως καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακευτικής μπορώ να εξομολογηθώ ότι πολλές φορές έχω απευθυνθεί στο ακροατήριο με την καθ΄υπερβολήν προσφώνηση: Κυρίες και Κύριε! Ένα ποσοστό περίπου 65% των προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και η πλειοψηφία των αριστούχων μας είναι γυναίκες. Αντιλαμβάνομαι ότι για να επιλέξει ένας νέος άνθρωπος και ειδικά μια νέα γυναίκα τις σπουδές στη Φαρμακευτική τα κίνητρα πρέπει να είναι ισχυρά. Αρχικά πρέπει να ομολογήσω ότι η ίδια η επιστήμη είναι συναρπαστική. 


Είναι στη διεπιφάνεια της χημείας, της βιολογίας, της φυσιολογίας και της ιατρικής, εστιασμένη στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα φάρμακα με τον ανθρώπινο οργανισμό, στον σχεδιασμό, στη σύνθεση και στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, στον εντοπισμό νέων βιοδραστικών ενώσεων από το φυσικό περιβάλλον και στην προαγωγή όλων των σχετικών ερευνητικών διαδικασιών, στοχεύοντας στην εξατομικευμένη θεραπεία που αναπόδραστα αποτελεί το μέλλον της Θεραπευτικής. Η Φαρμακευτική επιστήμη δεν είναι στατική, απαιτεί δια βίου κατάρτιση, διανοητική εγρήγορση και ειλικρινή αφοσίωση.


Αποφοιτώντας από ένα Τμήμα Φαρμακευτικής, οι επαγγελματικές επιλογές είναι αρκετές, με συχνά καλές αποδοχές και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Μπορούν να διακριθούν εν γένει σε αυτές εντός και σε αυτές εκτός του χώρου του φαρμακείου. Το φαρμακείο μπορεί να είναι ανοικτό στο κοινό, κοινοτικό ή νοσοκομειακό. Η πλειοψηφία των φαρμακοποιών είναι και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων δραστηριοποιούμενοι στο χώρο της αγοράς της Υγείας. Δεν είναι λίγοι οι φαρμακοποιοί που ξεδιπλώνουν το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο ιδρύοντας εταιρείες διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων στο διαδίκτυο ή καλλυντικών με προϊόντα στα ράφια όλης της υφηλίου.


Στα νοσοκομεία είναι οι αόρατοι ενορχηστρωτές της φαρμακευτικής περίθαλψης, συνομιλώντας με γιατρούς, νοσηλευτές, διοικήσεις, υπουργεία, φαρμακευτικές εταιρείες. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι φαρμακοποιοί είναι επιστήμονες Υγείας που βοηθούν άμεσα τους ανθρώπους κυρίως σε δύσκολες στιγμές, ενημερώνοντάς τους σχετικά με την ασθένειά τους, παρέχοντας συμβουλές για την ορθή χρήση των φαρμάκων και εξειδικεύοντας τις εκάστοτε θεραπευτικές προσεγγίσεις σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες κάθε ασθενή, δεδομένης της κατά κανόνα πλήρους γνώσηςτου ιατρικού ιστορικού. Η ηθική ανταμοιβή τους είναι άμεση και η διαπροσωπική σχέση δεδομένη. Γενικότερα, συνεισφέρουν στην προάσπιση της δημόσιας Υγείας και για αυτόν τον λόγο αποτελούν συνεκτικό κρίκο στις κοινότητες των ανθρώπων και χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης και σεβασμού.


Δυστυχώς καταγράφονται ακόμα και στις μέρες μας αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες φαρμακοποιοί δεν βρίσκουν το ίδιο ευήκοα ώτα στους ασθενείς συγκριτικά με τους άντρες συναδέλφους τους, δεν λαμβάνουν τους ίδιους μισθούς σε περίπτωση που είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά και δύσκολα καταφέρνουν να ισορροπούν την προσωπική την επαγγελματική τους ζωή, καθώς οι ώρες εργασίες είναι πολλές, η επαφή με το κοινό διαρκής και τα ωράρια δεν είναι ευέλικτα. Η πραγματικότητα όμως αποδεικνύει πως οι γυναίκες φαρμακοποιοί τα καταφέρνουν εξαιρετικά, παρά τις όποιες υπαρκτές αντιξοότητες. Εκτός από το φαρμακείο, οι προοπτικές είναι εξίσου ενδιαφέρουσες. Ενασχόληση με την έρευνα σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα και μετακίνηση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Υφηλίου, δυνατότητα ανέλιξης και ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας με σημαντική εμπλοκή στην εκπαίδευση των νέων επιστημόνων, διαδικασία άκρως σημαντική για το δημόσιο σύνολο.


Η φαρμακευτική βιομηχανία, από τους περισσότερο δυναμικούς κλάδους στη χώρα μας, προσφέρει μια ποικιλία ευκαιριών για φαρμακοποιούς, σε τομείς όπως η έρευνα και ανάπτυξη, η παραγωγή, ο ποιοτικός έλεγχος, η ρυθμιστική υποστήριξη, το μάρκετινγκ και οι πωλήσεις. Οι θέσεις είναι ελκυστικές και καλά αμειβόμενες, οι φαρμακοποιοί έχουν πλεονέκτημα στην επιλογή λόγω της εκπαίδευσής τους και της συνολικής γνώσης που κατέχουν στο χώρο του φαρμάκου και ικανότητα κινητικότητας σε διαφορετικές θέσεις ανάλογα με τις προσωπικές επιθυμίες και δεξιότητες. Καριέρα σε διεθνείς οργανισμούς, κυβερνητικούς φορείς και ρυθμιστικές αρχές με άμεση εμπλοκή στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση στρατηγικών Υγείας και φαρμακευτικής πολιτικής συμπληρώνουν τον κατάλογο των δυνατοτήτων και επιλογών που παρέχονται στους νέους φαρμακοποιούς. Το φαινόμενο της «υάλινης οροφής» (υποεκπροσώπηση γυναικών σε ηγετικές θέσεις και θέσεις λήψης αποφάσεων) καταγράφεται αλλά με μειούμενη ένταση όσο αλλάζουν οι γενιές. 


Τελειώνοντας, η απόφαση για το αν θα σπουδάσει κανείς φαρμακευτική είναι καθαρά προσωπική. Η σπουδή της Φαρμακευτικής επιστήμης είναι η πρώτη πόρτα που ανοίγει κάποιος και οδηγεί σε μια σειρά από άλλες που εξαρτώνται από την προσωπικότητα, τις δεξιότητες, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του. Οι σπουδές και το επάγγελμα δεν είναι εύκολα και απαιτούν κόπο και αφοσίωση (ιδιαίτερα για μία γυναίκα, συνεκτιμώντας αποκλειστικά και μόνο τη μητρότητα) και η ψυχρή προσδοκία σταθερών ή υψηλών οικονομικών απολαβών δεν μπορεί να δώσει δύναμη να ασκεί κάποιος το επάγγελμα δια βίου. Μόνο το πάθος και η αγάπη για αυτήν την επιστήμη μπορούν. Η συμβουλή μου στις νέες κοπέλες που σκέφτονται τις σπουδές στη Φαρμακευτική είναι να μιλήσουν με φαρμακοποιούς σε διάφορες θέσεις, ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα όλες τις πτυχές του επαγγέλματος, αλλά κυρίως να διακρίνουν τι είναι αυτό που τους δίνει ικανοποίηση και αν αυτό θα έκανε και τις ίδιες να τελειώνουν την κάθε μέρα της επαγγελματικής τους ζωής με χαμόγελο.

Αμέρισσα Καπετάνιου, Απόφοιτος Φαρμακευτικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Medical Market Access & Φαρμακοοικονομίας:
Οι φαρμακευτικές σπουδές αναβαθμίζουν δραστικά τη ζωή πολλών ανθρώπων

Η Φαρμακευτική Επιστήμη μπορεί να προσφέρει πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες που επεκτείνονται σε τομείς όπως τα νοσοκομειακά και κοινοτικά φαρμακεία, τη βιομηχανία και τους ερευνητικούς οργανισμούς, με δυνατότητες εξέλιξης και εξειδίκευσης. Σημαντικό κομμάτι του ρόλου και της εκπαίδευσης των φαρμακοποιών αποτελεί η βελτίωση της υγείας των ανθρώπων, τόσο με την παροχή συμβουλών όσο και με την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους ασθενείς. Η επιστήμη αυτή εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και οι φοιτητές/τριες πλέον έχουν την ευκαιρία να συμβάλουν στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θεραπειών, αναβαθμίζοντας δραστικά τη ζωή πολλών ανθρώπων.


Οι σπουδές στη Φαρμακευτική Σχολή είναι σίγουρα απαιτητικές και χρειάζονται αφοσίωση. Ωστόσο, η εμπειρία αυτή προετοιμάζει τους/τις φοιτητές/τριες κατάλληλα για την επαγγελματική τους πορεία και δεν προσφέρει μόνο επαγγελματική κατάρτιση, αλλά και επικοινωνιακές και οργανωτικές δεξιότητες, απαραίτητες σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Σημαντική για τη δική μου πορεία ήταν η ενασχόληση με τη φοιτητική εθελοντική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του Α.Π.Θ., Aristotle Team of Pharmacy (ATP) που συνέβαλε σημαντικά στην απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων –απαραίτητων για έναν/μία φαρμακοποιό– μέσω εμπειριών και όχι μέσω διαλέξεων.


Αξίζει να αναφερθεί ότι η ομάδα «ATP» ιδρύθηκε από 5 φοιτήτριες Φαρμακευτικής πριν από 10 χρόνια. Μάλιστα στο πλαίσιο ημερίδας επαγγελματικού προσανατολισμού που διοργανώναμε με την ομάδα «ATP», μία από τις καθηγήτριες του τμήματος Φαρμακευτικής Σχολής Α.Π.Θ. που συμμετείχαν, μας ανέφερε ότι οι διακρίσεις των φύλων ήταν πολύ πιο αισθητές όταν ξεκινούσε την ακαδημαϊκή της καριέρα. Σημείωσε ότι έπρεπε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια για να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται, αλλά πλέον παρατηρεί ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αρκετά με το πέρασμα των χρόνων και ότι οι διακρίσεις έναντι των γυναικών φαρμακοποιών έχουν μειωθεί σημαντικά.


Η Φαρμακευτική Επιστήμη είναι μια εξαιρετική επιλογή για νέους και νέες που επιθυμούν να συνδυάσουν επαγγελματική ανέλιξη με την ευκαιρία να βοηθήσουν τους ανθρώπους και να συμβάλλουν στην έρευνα και την καινοτομία. Ως απόφοιτη του τμήματος Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ., μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι κέρδισα πολλές πολύτιμες γνώσεις και ανέπτυξα σημαντικές ικανότητες στις σπουδές μου. Με την κατάλληλη υποστήριξη και αφοσίωση, η Φαρμακευτική Επιστήμη μπορεί να ανοίξει πολλούς δρόμους για μια επιτυχημένη καριέρα τόσο για φοιτητές όσο και για φοιτήτριες του κλάδου. Τέλος, στην ερώτηση του αν αξίζει να σπουδάσει κάποιος στον κλάδο της Φαρμακευτικής Επιστήμης, η απάντηση μου θα ήταν σίγουρα θετική!


Πηγή: Φαρμακευτικός Κόσμος #199

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη σωστή διαχείριση της φαρμακοθεραπείας






Σχετικά άρθρα

Καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ φαρμακείων στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών
ΠΦΣ: Μόνο στις νέες γνωματεύσεις θα απαιτείται ο κωδικός OTP
Ο Σύλλογος παρέχει διευκρινίσεις και για τις αναπνευστικές συσκευές
Έρχεται η ψηφιακή υπογραφή των φαρμακοποιών
Θα προηγηθεί πιστοποίηση και θα γίνεται μέσω USB Token