Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Σάλος με την ανάκληση του εμβολίου μηνιγγιτιδόκοκκου

9/10/2014 9:42:55 πμ
Δεν ήταν λίγοι οι φαρμακοποιοί που πληροφορήθηκαν για την παγκόσμια ανάκληση των παρτίδων του φαρμάκου από άλλη πηγή και όχι από τον ΕΟΦ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


 

 

Χρειάστηκε να ξεσηκωθούν γονείς, γιατροί και φαρμακοποιοί και μάλιστα μετά από 5 ημέρες, για να ανακοινωθεί από τον Ε.Ο.Φ. στο ευρύ κοινό η απόφαση ανάκλησης παρτίδων εμβολίου για το μηνιγγιτιδόκοκκο οροομάδας C.


Η απόφαση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), Δ. Λιντζέρη για την ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων του Meningitec Suspension for injection, λόγω ύπαρξης σωματιδίων οξειδίου του σιδήρου στις προγεμισμένες σύριγγες, ελήφθη στις 3 Οκτωβρίου (υπ. αριθμ.84865/3-10-2014 απόφαση Προέδρου ΔΣ/ΕΟΦ). Ωστόσο, ούτε οι γιατροί ούτε η αλυσίδα διακίνησης (εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) έλαβε ενημέρωση για την απόφαση όταν εκδόθηκε. Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, αλλά σε μια υποκατηγορία, χωρίς καμία επισήμανση στην αρχική σελίδα και, δυστυχώς, χωρίς καμία σχετική ειδοποίηση στους επαγγελματίες υγείας.


Δεν ήταν λίγοι, λοιπόν, εκείνοι που αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο ο Ε.Ο.Φ. να μην ενημερώσει γιατρούς, φαρμακοποιούς αλλά και κοινό, μέσω των ΜΜΕ, για την ανάκληση των παρτίδων του εμβολίου.

Την ανάκληση των παρτίδων του εμβολίου (που αφορά όλες τις χώρες στις οποίες κυκλοφορεί) εντόπισε ένας παιδίατρος και αυτό που ακολούθησε ήταν μια «χιονοστιβάδα» διαμαρτυριών από γονείς και φαρμακοποιούς που οδήγησε στο Δελτίο Τύπου του Οργανισμού, στις 17.30 χθες το απόγευμα. Οι φαρμακαποθήκες δε ενημερώθηκαν μόλις χθες το πρωί και η διαδικασία απόσυρσης του εμβολίου ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε άμεσα.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι φαρμακοποιοί που πληροφορήθηκαν για την παγκόσμια ανάκληση των παρτίδων του φαρμάκου από άλλη πηγή και όχι από τον Ε.Ο.Φ. Αρκετοί δέχονταν από το πρωί στα φαρμακεία τους γονείς έξαλλους ή αγχωμένους για την ασφάλεια του εμβολίου, που έκαναν στα παιδιά τους.


Αν και η πλειονότητα των φαρμακείων πιθανότατα δεν διέθετε στοκ των εν λόγω παρτίδων, σύμφωνα με τις ημερομηνίες και τους αριθμούς, η ανησυχία των γονέων ήταν δύσκολο να μετριαστεί.

Το πρόβλημα είναι ευρύτερο και σοβαρότερο, αφού ο Ε.Ο.Φ. φαίνεται πως δεν διαθέτει σύστημα ειδοποίησης, αποτελεσματικό τουλάχιστον. Ειδικά οι φαρμακοποιοί δεν συνηθίζεται να λαμβάνουν ενημερώσεις, τέτοιου είδους, από τον Οργανισμό. Η αλυσίδα διακίνησης θα έπρεπε να λάβει ένα χαρτί ειδοποίησης από τον Ε.Ο.Φ. και μετά η διαδικασία είναι άμεση και απλή. Ειδοποιούνται τα φαρμακεία και συγκεντρώνονται οι ανακληθείσες ποσότητες προς επιστροφή, μέσα σε μια ημέρα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, δεν έχει υποβληθεί καμία αναφορά από επαγγελματία υγείας για παρουσία σωματιδίων σε εμβόλιο MENINGITEC και δεν έχει καταγραφεί καμία ανεπιθύμητη ενέργεια από τη χρήση του προϊόντος.

Πηγή: virus.com.gr

Για τις παρτίδες που ανακλήθηκαν δείτε εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ
Παράλληλα με την έγκριση του εμβολίου κατά του ιού Chikungunya






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση