
«Το 2024 είχαμε 4.800% αύξηση των περιστατικών κοκκύτη και καταγράφηκαν δυο θάνατοι βρεφών, ένας από συγκυτιακό ιό (RSV), ενώ είχαμε και 3 θανάτους από μηνιγγιτιδόκκοκο σε διάστημα ενός έτους. Τα ποσοστά του εμβολιασμού έναντι της γρίπης είναι μειωμένα σε σχέση με την περίοδο 2023-2024, ενώ η πτώση του ποσοστού εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας για το ίδιο νόσημα είναι ανησυχητική. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι η πρακτική του εμβολιασμού στα φαρμακεία δεν λειτούργησε, καθώς ούτε τα ποσοστά εμβολιασμού αυξήθηκαν αλλά κυρίως οι πολίτες δεν έλαβαν το κατάλληλο εμβόλιο σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών». Αυτά ανέφερε η Δέσποινα Τοπάλη, Γ.Γ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ), Επισκέπτρια Υγείας MSc, PhDc, ΚΥ Κατερίνης, σε σχετική ενημέρωση με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης.
«1 στους 3 ενήλικες θα νοσήσει κάποια στιγμή από έρπητα ζωστήρα με το 30% να αναπτύσσει μεθερπητική νευραλγία ή και δυνητικά σοβαρές επιπλοκές και παρΆ όλα αυτά η εμβολιαστική κάλυψη αυτήν τη στιγμή είναι λίγο πιο πάνω από το 12% σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα. Χαμηλή είναι επίσης η εμβολιαστική κάλυψη και για πνευμονιόκοκκο, ενός βακτηρίου που δημιουργεί σοβαρές και επικίνδυνες για την υγεία ασθένειες όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα, βακτηριαιμία, μέση ωτίτιδα κ.ά. Απογοητευτική είναι επίσης η εμβολιαστική κάλυψη για τον ΗPV, ένα εμβόλιο που προστατεύει από 6 διαφορετικές μορφές καρκίνου και κονδυλώματα, η οποία κατΆ εκτίμηση είναι στο 54% για τα κορίτσια και 30% για τα αγόρια. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς για την Covid-19, έχει επέλθει εμβολιαστική κόπωση στους πολίτες, οι οποίοι δεν ακολουθούν τις συστάσεις για εμβολιασμό. Δυστυχώς το φαινόμενο της εμβολιαστικής κόπωσης καταγράφεται και στους επαγγελματίες υγείας», σημείωσε η ομιλήτρια.
Στην ίδια ενημέρωση η Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα σημείωσε πως η ΠΦΥ διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και της συνολικής υγειονομικής θωράκισης του πληθυσμού και παράλληλα μέσω του μετασχηματισμού της εξασφαλίζεται ένα καλά σχεδιασμένο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού βασισμένο σε ένα ολοκληρωμένο και πληθυσμιακό πλαίσιο πρόληψης και προαγωγής της υγείας.
«Αξιοποιώντας παράλληλα πλήρως τις υποδομές πρωτοβάθμιας και κοινοτικής υγειονομικής φροντίδας, ενισχύουμε τη συνολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού» σύμφωνα με τον Dr. Joao Breda, Επικεφαλής του Γραφείου του Π.Ο.Υ στην Ελλάδα.
«Ο ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ συντάσσεται με τους φορείς υγείας, υποστηρίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ΠΦΥ και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», τόνισε η Δρ. Μαρία Σακουφάκη, Πρόεδρος του ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ.