
Το φάρμακο καταλαμβάνει το 15-20% των δαπανών υγείας διεθνώς, σύμφωνα με τον Μιχάλη Χειμώνα, Γενικό Διευθυντή του ΣΦΕΕ, ενώ -όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών- στην Ελλάδα υπάρχουν τα πιο φθηνά φάρμακα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χώρα μας υπάρχουν προσιτά, πρωτότυπα φάρμακα, όμως η οικονομική κρίση άφησε πολλά θέματα λόγω της περικοπής δαπανών και είναι δύσκολο να αναπληρωθεί αυτό το κενό.
Επισήμανε δε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες διστάζουν να λανσάρουν στη χώρα μας καινοτόμα φάρμακα λόγω των υψηλών επιστροφών και χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, από 240 ήρθαν στην Ελλάδα μόνο 40. Κατά τον ίδιο, το επόμενο χρονικό διάστημα έρχονται επενδύσεις 160 δισ. στην Ευρώπη στον χώρο των φαρμάκων, αλλά αν δεν υπάρξει ένα περιβάλλον που να αξιολογεί την καινοτομία και αν δεν διευθετηθεί το ζήτημα της πατέντας, αυτές δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.
Σύμφωνα πάντως με τον υπ. Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, που μίλησε στο ίδιο Φόρουμ, το clawback «έχει φέρει μεγάλες επενδύσεις» και έδωσε το παράδειγμα της σημαντικής φαρμακευτικής παραγωγής που θα ξεκινήσει στην Τρίπολη. Τόνισε δε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παράγει το 12% των φαρμάκων της Ε.Ε. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις δυνατότητες της χώρας στον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της υγείας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «είναι ψηφιακά σε καλύτερη φάση από πολλές χώρες» χάρη στο MyHealth app και στην αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μίλησε δε με ενθουσιασμό για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκονται σε εξέλιξη και συγκεκριμένα στον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο».
Για την τεχνητή νοημοσύνη μίλησε και ο 'Αρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα για τη συμβολή της στην προσπάθεια καταπολέμησης της υπερσυνταγογράφησης και της υπερπαρεμβατικότητας των ιατρών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην καινοτομία που «πρέπει να είναι προσβάσιμη στον ασθενή για να είναι ωφέλιμη, παρότι τις περισσότερες φορές υπάρχει θέμα με τον προϋπολογισμό», ενώ για το clawback σχολίασε ότι ήταν στη χειρότερή του φάση στο 2023 και πλέον έχει πτωτική πορεία.
Από την πλευρά της, η Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, Μη Εκτελεστική Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ & Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, υπουργείο Υγείας, έκανε λόγο για την προσπάθεια εξισορρόπησης των προϋπολογισμών από την επιτροπή διαπραγμάτευσης με τον εξορθολογισμό της χρήσης συγκεκριμένων φαρμάκων, με στόχο να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο σε νέα φάρμακα, χωρίς να επιβαρύνεται η αγορά.
Όπως πρόσθεσε, το σύστημα με τις δύο επιτροπές αξιολόγησης φαρμάκων, παρότι είναι πρωτόλειο, έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Στη δική της εισήγηση, η Ελευθερία Τοκατλίδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), αναφέρθηκε στη δυσκολία εισαγωγής των καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα μας λόγω δεσμεύσεων, ενώ επισήμανε ότι από το 2020 μέχρι τώρα έχουν εισαχθεί 180 ορφανά φάρμακα για τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα και πως μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2025 εισήλθαν στη χώρα 25 νέες δραστικές ουσίες, ενώ έχει μειωθεί δραστικά και ο χρόνος εισαγωγής τους.