Υπάρχουν κάποιες αντιθέσεις που προκαλούν ευχάριστα τις διανοητικές μας λειτουργίες και μας βοηθούν να καταλήξουμε σε ευκρινή συμπεράσματα μεγάλης βεβαιότητας, και άλλες που αυξάνουν τις αμφιβολίες και ενισχύουν τις αμφισημίες. Αυτή που θα μας απασχολήσει ανήκει μάλλον στη δεύτερη κατηγορία και αφορά την αμηχανία που αισθάνονται πολλοί από εμάς μπροστά στη μηχανική τεχνητή νοημοσύνη.
Αν και είναι ανορθόδοξη πρακτική στην αρθρογραφία, θα επιθυμούσα προτού βγάλει ο αναγνώστης τα δικά του συμπεράσματα, να προλάβω να δηλώσω ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σημαντικό και ιδιαίτερα χρήσιμο επίτευγμα της ανθρώπινης διανόησης. Και ο λόγος για αυτήν την εξαρχής τοποθέτηση οφείλεται στο ότι ελπίζω ότι θα βοηθήσει τον αναγνώστη να απεκδυθεί τις δυστοπικές εκδοχές του μέλλοντος που ενσάρκωσε η ανθρώπινη φαντασία σε ταινίες και βιβλία, τα οποία οι περισσότεροι έχουμε δει ή διαβάσει, και στα οποία η σκεπτόμενη μηχανή μηχανορραφεί για την ανθρώπινη καταστροφή.
Προκειμένου να γίνει πιο κατανοητή η θετική επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), θα πρέπει ο αναγνώστης να γνωρίζει ότι το παρόν άρθρο είναι προϊόν της συνεργασίας ΤΝ και ανθρώπου, καθώς η μηχανή openai παρείχε σημαντικό τμήμα των πληροφοριών και επεξεργάστηκε μεγάλο τμήμα του κειμένου, ενώ ο υποφαινόμενος επιμελήθηκε το άρθρο, διασταύρωσε επιπλέον τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις, διατηρώντας ουσιαστικά και αδιάληπτα τον πλήρη έλεγχο του κειμένου. Εν ολίγοις η μηχανή βοήθησε αλλά δεν κατέλαβε ή αντικατέστησε την ανθρώπινη δημιουργικότητα.
Εν προκειμένω, συνολικά ολόκληρος ο τομέας της υγείας πρόκειται να ευεργετηθεί από την ΤΝ και πιο συγκεκριμένα η διάγνωση, η θεραπεία και η πρόληψη των νόσων, η βελτίωση της παρακολούθησης της υγείας των ασθενών καθώς και όλο το φάσμα της παροχής φροντίδας, όπως και η διανομή και διάθεση των φαρμάκων. (Zamani et al., 2022). Και μόνο η ικανότητα αξιοποίησης και επεξεργασίας των μεγάλου όγκου δεδομένων (Big data) μας δίνει τη δυνατότητα για εξακρίβωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας μιας θεραπείας/φαρμάκου/ιατρικής παρέμβασης (IOBE, 2022). Όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι τόσο ο χρόνος αδειοδότησης νέων φαρμάκων θα μειωθεί όσο και το πραγματικό τους κόστος, καθώς θα απαιτούνται μικρότερες δαπάνες για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς τους. Το αν αυτό θα καταλήξει σε πραγματικά μειωμένες τιμές και δαπάνες των ασφαλιστικών φορέων είναι ένα σύνθετο ζήτημα, όμως ας κρατήσουμε ότι η μείωση του κόστους όντως παρέχεται από την ΤΝ.
Ειδικότερα για το χονδρεμπόριο φαρμάκων η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Ορισμένες από αυτές είναι οι εξής:
- Βελτιωμένη ακρίβεια των προβλέψεων για τη ζήτηση φαρμάκων: Με τη χρήση ΤΝ, οι χονδρέμποροι μπορούν να αναλύουν μεγάλο όγκο διαφορετικών δεδομένων και πληροφοριών για να προβλέπουν τη ζήτηση φαρμάκων.
- Βελτιωμένη διαχείριση του αποθέματος: Η ΤΝ, υποστηρίζοντας την αυτόματη πρόβλεψη, δίνει την ευχέρεια για γρήγορη αναπροσαρμογή των αποθεμάτων πολλών χιλιάδων διαφορετικών φαρμάκων ταυτόχρονα, βασιζόμενη στις προβλέψεις για τη ζήτηση, τις πραγματικές πωλήσεις και τις προβλέψεις για τη λήψη των φαρμάκων από τους ασθενείς.
- Βελτιωμένος εντοπισμός περιπτώσεων απάτης: Η ΤΝ μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση απάτης στην αλυσίδα του φαρμάκου μέσω της ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων που συνδέονται με τη διαδρομή, τη διανομή και τις πωλήσεις των φαρμάκων.
- Βελτιωμένη αποδοτικότητα στην παρακολούθηση της αλυσίδας εφοδιασμού: Η ΤΝ μπορεί να βελτιώσει τη διαφάνεια και την ακρίβεια της αλυσίδας διανομής, επιτρέποντας σε χονδρέμπορους αλλά και σε φαρμακευτικές εταιρείες να παρακολουθούν την κίνηση των προϊόντων τους σε πραγματικό χρόνο, καθ’ όλη τη διαδρομή: από τον παραγωγό μέχρι τον ασθενή. Ειδικά στα θερμοευαίσθητα φάρμακα, η συμβολή της ΤΝ στην ασφαλή διακίνηση και διάθεσή τους θα είναι μάλλον καθοριστική.
- Βελτιωμένη επιλογή φαρμάκων και παρακολούθηση των αποτελεσμάτων τους: Η ΤΝ μπορεί να βοηθήσει τους ιατρούς και τους φαρμακοποιούς να επιλέγουν τα αποτελεσματικότερα και ασφαλέστερα φάρμακα για τους ασθενείς τους, βασιζόμενη σε δεδομένα που συλλέγονται από προηγούμενες θεραπείες. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμακοθεραπειών και να μειώσει τον όποιο κίνδυνο για την υγεία του ασθενούς. Παράλληλα μέσω της αξιοποίησης αυτών των πληροφοριών οι χονδρέμποροι μπορούν να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να ανταποκριθούν στη ζήτηση αυτών των σκευασμάτων με μεγαλύτερη ταχύτητα και επιχειρηματική αποτελεσματικότητα.
Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένες προκλήσεις που συνδέονται με την εφαρμογή της ΤΝ, όπως:
- Απαιτείται προσαρμογή της κουλτούρας των χονδρεμπορικών επιχειρήσεων: Η εφαρμογή της ΤΝ απαιτεί αλλαγές στην εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να μπορούν να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες και τα δεδομένα.
- Ανάγκη για προστασία των δεδομένων: Η χρήση της ΤΝ απαιτεί τη συλλογή, την αποθήκευση και την ανάλυση των δεδομένων των πελατών, κάτι που προϋποθέτει την προστασία της ιδιωτικότητας των δεδομένων.
- Αντιμετώπιση απρόβλεπτων καταστάσεων: Παρόλο που η ΤΝ μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη της ζήτησης για φάρμακα, δεν μπορεί να δώσει απάντηση σε κάθε ενδεχόμενο, καθώς μπορεί να υπάρξουν απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως μια πανδημία ή μια φυσική καταστροφή, γεγονότα που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη ζήτηση και την προμήθεια φαρμάκων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ΤΝ ενδέχεται να μην είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.
- Ανταγωνισμός: Η χρήση της ΤΝ στο χονδρεμπόριο φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο ανταγωνισμό, καθώς οι εταιρείες που χρησιμοποιούν αποτελεσματικότερα την ΤΝ μπορούν να προσφέρουν φάρμακα ταχύτερα, σε χαμηλότερες τιμές, με μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων και με καλύτερη επάρκεια. Συνολικά, η ΤΝ μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στο χονδρεμπόριο φαρμάκων, βελτιώνοντας την απόδοση, την αποθήκευση, την παρακολούθηση και τη διανομή των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ωστόσο, οι προκλήσεις που συνδέονται με την εφαρμογή της πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή, προκειμένου να επιτευχθούν τα μέγιστα οφέλη και να αποφευχθούν τα πιθανά προβλήματα.
Συνολικά, η ΤΝ μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στο χονδρεμπόριο φαρμάκων, βελτιώνοντας την απόδοση, την αποθήκευση, την παρακολούθηση και τη διανομή των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ωστόσο, οι προκλήσεις που συνδέονται με την εφαρμογή της πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή, προκειμένου να επιτευχθούν τα μέγιστα οφέλη και να αποφευχθούν τα πιθανά προβλήματα.
Πηγές: • https://chat.openai.com/chat • IOBE (2022) ‘Ψηφιακή υγεία και Real World Data στην Ελλάδα: Ο μετασχηματισμός στο οικοσύστημα της υγείας και ο αντίκτυπος στην οικονομία’, pp. 1–41. Available at: http://iobe.gr/docs/research/RES_05_A_10032022_REP_GR.pdf, Zamani, E. D. et al. (2022) • ‘Artificial intelligence and big data analytics for supply chain resilience: a systematic literature review’, Annals of Operations Research. Nature Publishing Group, p. 1. doi: 10.1007/S10479-022-04983-Y.
Πηγή: Φαρμακευτικός Κόσμος #193.