Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει και στη χώρα μας το θέμα της Ιατρικής Ευθύνης και των μηνύσεων και αγωγών που δέχονται οι γιατροί με την κατηγορία της ιατρικής αμέλειας, με αποτέλεσμα όλοι οι θεσμικοί φορείς να μιλούν για αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις αστικές ευθύνες των ιατρών.
Σύμφωνα με έρευνα της ιατροδικαστού 'Aννας Ράζου, οι 5 πρώτες ειδικότητες ιατρικής με τις περισσότερες καταγγελίες για ιατρικά είναι: Γυναικολογία, Γενική Χειρουργική, Αναισθησιολογία, Επείγουσα Ιατρική, Ακτινολογία.
Η ίδια ανέφερε ότι έρευνα για τη συμπεριφορά των ιατρών υπό πίεση ιατρικής αμέλειας, έδειξε: Για να μειώσουν το κίνδυνο, 9 στους 10 δίνουν περισσότερη προσοχή στα φάρμακα και στις διαγνωστικές μεθόδους, ασκώντας αμυντική ιατρική, ενώ οι γιατροί που ασκούν αμυντική ιατρική προχωρούν σε εκούσια κατάχρηση των ιατρικών υπηρεσιών και συμβάλουν στην αύξηση της ιατρικής δαπάνης. Δικαστές και νομικοί επισήμαναν την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμού των πραγματογνωμόνων σε δίκες που αφορούν ιατρικά σφάλματα, με τη δημιουργία Προδικαστικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα λειτουργήσει ανασχετικά σε αβάσιμες δικαστικές προσφυγές.
Στην ημερίδα που συμμετείχε μεγάλος αριθμός ιατρών από όλη τη χώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, καθώς και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα τόνισαν την ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για την ιατρική ευθύνη που οδηγεί στα δικαστήρια δεκάδες γιατρούς κάθε χρόνο, ενίοτε και χωρίς να υφίστανται πραγματικά δεδομένα.