Τέσσερις είναι οι αιτίες που μας στέλνουν αρκετά συχνά στο φαρμακείο της γειτονιάς μας. Οι καταναλωτές προτιμούν να περάσουν την πόρτα του φαρμακείου και όχι του γιατρού για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είτε αγοράζοντας οι ίδιοι τα σκευάσματα που πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσουν είτε αναζητώντας την συμβουλή του επιστήμονα φαρμακοποιού.
1. Πονοκέφαλος: Συνδέεται όχι μόνο με παθολογικές καταστάσεις στα μάτια (μυωπία, υπερμετρωπία) ή στους παραρρίνιους κόλπους (ιγμόρεια), αλλά και με τις «πολιτισμένες επιδημίες» της εποχής, όπως το άγχος και η κόπωση. Τέσσερις στους έξι ενήλικες παγκοσμίως δηλώνουν ότι έχουν νιώσει πονοκέφαλο τον τελευταίο μήνα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας το ποσοστό των Ελλήνων που πάσχουν από συχνούς πονοκεφάλους φτάνει το 70%.
2. Πόνοι στη μέση: Δύο στους τρεις εργαζόμενους έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα και όχι μόνο όσοι ασχολούνται σε βαριές δουλειές, αλλά και όσοι εργάζονται σε γραφείο. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι πόνοι δεν οφείλονται σε τραυματισμό, αλλά σε «φθορά» που προκαλεί η πολύωρη και καθημερινή λανθασμένη στάση του σώματος σε καθιστή ή όρθια θέση. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι πόνοι παρουσιάζονται από τις ηλικίες των 20 και των 30 ετών, ενώ το πρόβλημα κορυφώνεται στις ηλικίες 30 έως 50.
3. Κοινό κρυολόγημα: Αν και εποχιακό, το κρυολόγημα, αποτελεί την πιο συνηθισμένη λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και προκαλείται από 200 διαφορετικούς ιούς, είναι ιδιαίτερα συχνό τόσο τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς, όσο και τους πρώτους ανοιξιάτικους μήνες.
4. Διαταραχές ύπνου: Το 30% των ενήλικων Ελλήνων αντιμετωπίζει προβλήματα - με συνηθέστερο την αϋπνία – ενώ οι διαταραχές εμφανίζονται και στα παιδιά. Τα ποσοστό αγγίζουν το 40% για τις προσχολικές ηλικίες και το 27% για τις σχολικές ηλικίες.
Στην αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών, σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων στρέφονται στη λύση των φυτικών προϊόντων. Παρόλο που οι Έλληνες δεν φαίνονται να εμπιστεύονται πλήρως αυτά τα προϊόντα, η αγορά τους παρουσιάζει σημάδια ανόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 93% των πωλήσεων ολόκληρου του τομέα αφορά σε πωλήσεις ηρεμιστικών σκευασμάτων και βοηθημάτων ύπνου.