Όταν οι δαπάνες ξεφεύγουν τότε μπαίνει κόφτης. Αυτή είναι η
πρακτική που φαίνεται ότι υιοθετεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο διαπίστωσε για
άλλη μια φορά πως οι το πρώτο τρίμηνο οι δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις
ξέφυγαν.
Ήδη, για τους δύο πρώτους μήνες του 2016, στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ καταγράφεται υπέρβαση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, αφού οι απαιτήσεις των διαγνωστικών κέντρων ανέρχονται στα 31 εκατ. ευρώ μηνιαίως, όταν βάσει προϋπολογισμού πρέπει να είναι 26,1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για το 2015, οι απαιτήσεις των διαγνωστικών κέντρων έφτασαν στα 553 εκατ., με προϋπολογισμό ΕΟΠΥΥ τα 302 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, και αναρτήθηκε στη Διαύγεια, οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν στον ίδιο ασθενή (ΑΜΚΑ), την ίδια εξέταση, μία φορά εντός διαστήματος 20 ημερών και όχι νωρίτερα.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται η συνταγογράφηση κατά παρέκκλιση αυτού του χρονικού περιορισμού, κατόπιν ωστόσο εμπεριστατωμένης αιτιολόγησης του γιατρού.
Από το χρονικό όριο των 20 ημερών εξαιρούνται 13 κοινές εξετάσεις όπως γενική αίματος, γενική ούρων, σακχάρου, ηλεκτρολύτες και ακτινογραφίες ανά όργανο με πάθηση, η συνταγογράφηση των οποίων θα μπορεί να επαναλαμβάνεται στον ίδιο ασθενή με χρονική απόσταση τεσσάρων ημερών.
Επιπλέον, με την ίδια απόφαση τροποποιούνται ξανά τα
αριθμητικά όρια συνταγογράφησης εξετάσεων ανά παραπεμπτικό ανάλογα με την
ειδικότητα του γιατρού και το είδος της εξέτασης -σημειώνεται ότι η εφαρμογή
αυτών των ορίων «εκκρεμεί» από τις αρχές του 2015-, ενώ απαγορεύεται η
συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων από γιατρούς εργαστηριακών ειδικοτήτων με
την εξαίρεση των ακτινοδιαγνωστών.