Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

8 κορυφαίοι ιατρικοί οργανισμοί καταγγέλλουν το clawback στην Ελλάδα

14/4/2025 5:40:44 μμ
Διότι οδηγεί τους γιατρούς σε οικονομική και επιστημονική καταστροφή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οκτώ κορυφαίοι ευρωπαϊκοί ιατρικοί οργανισμοί που διαμορφώνουν το σύστημα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CPME, CEOM, AEMH, UEMS, UEMO, EJD, FEMS, EMSA) ενώνουν τη φωνή τους και αποδομούν το μέτρο του clawback που επιβάλλεται στους Έλληνες εργαστηριακούς ιατρούς εδώ και 14 ολόκληρα χρόνια, οδηγώντας τους στην οικονομική και επιστημονική καταστροφή. 


Η έκδοση της κοινής δήλωσης των οκτώ κορυφαίων ευρωπαϊκών ιατρικών οργανισμών υπήρξε αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, η οποία υλοποιήθηκε χάρη στις συντονισμένες ενέργειες και τη δυναμική παρέμβαση τριών Ελλήνων ιατρών: του Ανδρέα Παπανδρούδη, Αντιπροέδρου της UEMS, του Κώστα Κουτσόπουλου, Αντιπροέδρου της CEOM, και του Κώστα Κουμάκη, Αντιπροέδρου της AEMH.


Στο κοινό τους ψήφισμα, με αποδέκτη την ευρωπαϊκή και ελληνική πολιτική ηγεσία, οι ιατρικοί οργανισμοί αυτοί ξεκαθαρίζουν πως το clawback δεν είναι μηχανισμός εξορθολογισμού, αλλά παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας και των αρχών της δίκαιης αποζημίωσης. Επιπλέον τονίζεται, ότι η αμοιβή των επιστημόνων εργαστηριακών ιατρών πρέπει να είναι δίκαιη, επαρκής και προβλέψιμη, και να καλύπτει όχι μόνο την οικονομική αποζημίωση του εργαστηριακού αποτελέσματος, αλλά ολόκληρο το φάσμα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, επαγγελματικό χρόνο, την ευθύνη και την αδιάκοπη επιστημονική κατάρτιση που απαιτεί η ιατρική πράξη. Επίσης καλούν τον Πρωθυπουργό να «παρέμβει άμεσα και πολιτικά για να δώσει οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που τραυματίζει επί σειρά ετών την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και εξουθενώνει τον ιατρικό κόσμο», όπως επισημαίνουν.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον Μ. Χειμώνα, γενικό διευθυντή του ΣΦΕΕ, απαιτούνται αλλαγές ώστε να υλοποιηθούν
Εναρμονισμένη με τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό MDR 2017/745 για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Το ΑΥΣ «ακρωτηριάζει» τα άτομα με Διαβήτη
Μπλοκάροντας συνταγές για άμορφο επίθεμα
Ιουλία Τσέτη: Καμία ανησυχία για ελλείψεις φαρμάκων
Εξαιτίας της πολιτικής Trump
Αδ. Γεωργιάδης: Tα data φέρνουν την επανάσταση στις πολιτικές υγείας
Ομιλίες στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Έρχονται επενδύσεις 160 δισ. στην Ευρώπη στον χώρο των φαρμάκων
Σύμφωνα με τον Μ. Χειμώνα, γενικό διευθυντή του ΣΦΕΕ, απαιτούνται αλλαγές ώστε να υλοποιηθούν