Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Λιντζέρης: 'Αμεσα η απαγόρευση για παράνομες παράλληλες εξαγωγές

13/11/2014 11:06:49 πμ
Παράλληλα, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο – Η Ξάνθη εκπέμπει SOS
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Δώδεκα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα την οποία απέστειλε το πρωί της Τετάρτης 12 Νοεμβρίου στον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) Δημήτρη Λιντζέρη ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) Κώστας Λουράντος εμφανίζουν πράγματι παρανόμως πολύ αυξημένες παράλληλες εξαγωγές.

Ο Ε.Ο.Φ. αναμένεται να εκδώσει σχετική απαγόρευση εξαγωγών για τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα.

 

Η κατάσταση στην αγορά: Το παράδειγμα της Ξάνθης

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα στο σύνολο των φαρμακείων της Ελλάδας.

Η Ξάνθη σήμανε το σήμα κινδύνου, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες οι ελλείψεις σε φάρμακα έχουν διογκωθεί, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να τριγυρνούν από φαρμακείο σε φαρμακείο της περιοχής αναζητώντας το σκεύασμά τους, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναγκάζονται να συμβιβαστούν με κάποιο άλλο σκεύασμα ή να μεταβούν ακόμη και σε άλλη περιοχή για να βρουν το φάρμακό τους.

Για παράδειγμα, είδος προς εξαφάνιση τείνει να μετατραπεί παιδικό εμβόλιο, με τις μητέρες να δεινοπαθούν στην προσπάθειά τους να προμηθευτούν αντίστοιχο σκεύασμα. «Υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις. Μιλάμε για ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια, που ακόμη και όταν γίνονται παραγγελίες έρχεται το 1/10 από τις ποσότητες που ζητάμε οπότε πάλι έχουμε έλλειψη. Ελλείψεις έχουμε και σε αντιεπιληπτικά φάρμακα, υπερτασικά, σε φάρμακα υψηλού κόστους και σε πάρα πολλές κατηγορίες φαρμάκων» σημειώνει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, Δέσποινα Κάλφα, για να συμπληρώσει πως «υπάρχει περίπτωση να αντικαθίσταται το σκεύασμα με κάποιο άλλο και περιπτώσεις που οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο. Στην αποθήκη μας έρχονται ελάχιστα φάρμακα και δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών της Ξάνθης».


 

Η έλλειψη σε φάρμακα αποδίδεται σύμφωνα με την κ. Κάλφα στην υποτίμησή τους, που οδηγεί σε αύξηση των εξαγωγών με αποτέλεσμα πανελλαδικά να εντοπίζονται σοβαρές ελλείψεις: «Μέσα στο 2014 είχαμε 3-4 φορές υποτιμήσεις φαρμάκων. Τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή διατίμησης του φαρμάκου και της τιμής που αποζημιώνει ο ασφαλιστικός φορέας καλείται να την καλύψει ο ασφαλισμένος. Η ασπιρίνη πωλείται 1,8 στην Ελλάδα και 5 ευρώ στη Γερμανία, οπότε είναι λογικό να την εξάγουν. Προσωπικά δεν εκτιμώ ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αλλά αντίθετα θα επιδεινωθεί γιατί όσο χαμηλώνει η τιμή των φαρμάκων και δεν αποζημιώνεται η τιμή που θέλει ο κάτοχός των σκευασμάτων τότε θα υπάρχουν αυτά τα προβλήματα».


 

Σημειωτέον ότι την ίδια στιγμή τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότεροι ασθενείς αδυνατούν να καλύψουν τη συμμετοχή τους για την απόκτηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων που τους συνταγογραφούνται με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στο βερεσέ και τα τεφτέρια των φαρμακοποιών να γεμίζουν από οφειλές. Όπως εξηγεί η κ. Κάλφα, από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί αντιλαμβανόμενοι τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών παρουσιάζονται διαλλακτικοί, χορηγώντας φάρμακα και αναμένοντας την αποπληρωμή τους ετεροχρονισμένα.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αν παρατηρηθούν ελλείψεις θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες, τονίζουν οι εκπρόσωποί του κλάδου
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση