Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αλλά και αντιμικροβιακή δράση φαίνεται πως διαθέτει το κόλιαντρο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Το κόλιαντρο (Coriandrum sativum) είναι ένα ετήσιο φυτό-βότανο στην οικογένεια των Απιίδων (συν. Σκιαδοφόρων), οι σπόροι του οποίου χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα ή ως πρόσθετο συστατικό σε άλλα τρόφιμα.
Στην εν λόγω έρευνα διαπιστώθηκε ότι το κόλιαντρο έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει μικρόβια, όπως τη σαλμονέλα των τροφίμων, χάρη στην ουσία dodecenal που περιέχει.
Συγκεκριμένα, η dodecenal φάνηκε να είναι δύο φορές πιο ισχυρή ενάντια σε μικρόβια σε σύγκριση με γνωστά αντιβιοτικά (π.χ. γενταμυκίνη).
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σπόροι του κόλιαντρου είναι «φάρμακο» για το πεπτικό σύστημα, καθώς μειώνουν το φούσκωμα και διευκολύνουν την πέψη.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν επίσης να δρουν θετικά και στο νευρικό μας σύστημα.
Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, το κόλιαντρο μπορεί να είναι και εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες, ενώ οι σπόροι του έχουν χρησιμοποιηθεί και για την ανακούφιση από τους πόνους των αρθρώσεων και των ρευματισμών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ασία χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του πονοκεφάλου, των αιμορροΐδων και ως κατάπλασμα για έλκη και πληγές.
Τέλος, το κόλιαντρο χρησιμοποιείται ακόμα και από αρωματοποιούς στη σύνθεση αρωμάτων, αιθέριων ελαίων και σαπουνιών.
Για την ιστορία
Το κόλιαντρο αναφέρεται σε αρχαίους αιγυπτιακούς παπύρους, στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους χρησίμευε ως συντηρητικό τροφίμων, ενώ για τους Κινέζους ήταν το μυστικό της μακροζωίας. Στην Ινδία χρησιμοποιούταν ως βασικό συστατικό για το κάρυ, ενώ στο Μεσαίωνα στη Ρώμη θεωρούταν αφροδισιακό.