Για την εργασιακή πραγματικότητα των Γυναικών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, την αληθινή κατάκτηση της ισότητας των δύο φύλων, το τέλος των στερεοτύπων, αλλά και τα δύο κομβικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το μέλλον της φαρμακοβιομηχανίας και τη θέση των γυναικών-επιστημόνων σε αυτό (η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή υγεία) μίλησε η Ιουλία Τσέτη, CEO του ΟΦΕΤ, φαρμακοποιός, Επίτιμη Δρ. Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, ΓΓ ΔΣ του ΣΕΒ και πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact Network Hellas), σε roundtable στα Ηνωμένα Έθνη.
Όπως επισήμανε: «Η Ελλάδα ακολουθεί την Ευρώπη όσον αφορά τις τάσεις της ισότητας των φύλων, ενώ καταγράφονται μερικοί πολύ θετικοί δείκτες. Έχουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό γυναικών αποφοίτων πανεπιστημίου -στην πραγματικότητα έχουμε περισσότερες γυναίκες απόφοιτες πανεπιστημίου από άντρες- και έχουμε μια πολύ ικανοποιητική νομοθεσία. Αυτό από το οποίο υποφέρουμε είναι η νοοτροπία και η ασυνείδητη προκατάληψη.
Οι γυναίκες μαθαίνουν να μην είναι φιλόδοξες...
Η Ι. Τσέτη ανέφερε ότι δυστυχώς οι γυναίκες μαθαίνουν από πολύ νωρίς να μην είναι φιλόδοξες, να μένουν στο σπίτι, φροντίζοντας τα παιδιά, και τελικά να αφήνουν πίσω την καριέρα τους.
«Το 2021 στην Ελλάδα, το 66% των γυναικών σε σύγκριση με μόλις το 7% των ανδρών εκτελούσαν τις δουλειές του σπιτιού εντελώς ή κυρίως μόνες τους, μια τάση που δεν βελτιώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας. Ο χρόνος παρεμπιπτόντως αποτελεί έναν από τους βασικούς δείκτες στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων, υπογραμμίζοντας τη σημασία του για την ισότητα».
Αναφορικά με την εξέλιξη των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις και θέσεις ευθύνης, η πρόεδρος του ΟΦΕΤ υπογράμμισε ότι «ενώ οι εταιρείες στην Ελλάδα έχουν κάνει μεγάλα βήματα για την προώθηση των γυναικών σε θέσεις στελεχών τα τελευταία χρόνια, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την προαγωγή τους στα πρώτα στάδια της καριέρας τους, από αρχικούς ρόλους έως τις διευθυντικές θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες φτάνουν πολύ νωρίς σε γυάλινη οροφή και αυτό σίγουρα δεν οφείλεται στην έλλειψη προσόντων».
Τεχνητή Νοημοσύνη & Ψηφιακή Υγεία
Δυστυχώς μόνο το 1,6% των γυναικών κατέχει αυτή τη στιγμή δεξιότητες Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα. Ποσοστό που είναι πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 1,9%, με τη Γερμανία να έχει το ποσοστό μόλις 2%.
Έχουμε ανάγκη από περισσότερα ταλέντα
Η Ι. Τσέτη αναφέρθηκε και στην ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει περισσότερα ταλέντα και να επαναπατριστούν λαμπροί Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στο θεσμό «Inspirational mentors» -καθώς η ίδια είναι μία από τις 70 προσωπικότητες Mentors της Ελλάδας- μία πρωτοβουλία που αγαπά ιδιαιτέρως. Σημείωσε ότι επισκέπτεται η ίδια τα σχολεία και συζητά με τους μαθητές, όπως στο 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης, ακολουθώντας το moto: . Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Όμιλος Τσέτη δημιούργησε ένα εργασιακό μοντέλο, με το οποίο ανώτερες γυναίκες μάνατζερ, καθοδηγούν και εμπνέουν νεότερες γυναίκες με φιλοδοξίες.