Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Οδυνηρές πληγές προκαλεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Π.Ο.Υ.

21/1/2025 7:31:28 μμ
Υγειονομικές, επιστημονικές και οικονομικές οι συνέπειες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες της αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) κυρίως για την ίδια τη χώρα αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή είναι η άποψη που συμμερίζονται οι ειδικοί, σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου Trump, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προθέσεις του Trump ήταν γνωστές, καθώς είχε ανακοινώσει τη συγκεκριμένη απόφαση στο τέλος της προηγούμενης θητείας του, δεν είχε προλάβει όμως να την εφαρμόσει. Τότε, όπως και τώρα, είχε κατακρίνει τον Π.Ο.Υ. για τη διαχείριση της πανδημίας, θεωρώντας ότι δεν προχώρησε άμεσα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα έκανε λόγο για αδικία στις πληρωμές προς τον Π.Ο.Υ., καθώς η Κίνα πληρώνει κατά 90% λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.

Με «βαριά» λόγια μιλούν οι ειδικοί για την αποχώρηση

Όπως αναφέρουν οι New York Times, μια πρακτική συνέπεια της απομάκρυνσης των ΗΠΑ από τον Π.Ο.Υ. σημαίνει ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δεν θα έχουν πρόσβαση σε διεθνή δεδομένα υγείας που παρέχει ο Οργανισμός, όπως έγινε για παράδειγμα όταν ταυτοποιήθηκε ο ιός SARS-Cov-2 στην Κίνα.

Επιπλέον, ο Π.Ο.Υ. λαμβάνει μέτρα για την παρακολούθηση παθογόνων και για τον εφοδιασμό εμβολίων και φαρμάκων, τα οποία είναι δεσμευτικά για τα κράτη-μέλη. Συνεπώς η δημόσια υγεία παγκοσμίως υποβαθμίζεται, αν μια χώρα σαν τις ΗΠΑ δεν συμμετέχει σε αυτές τις δράσεις, ενώ δυσχεραίνεται η αντιμετώπιση επιδημιών (π.χ. από τους ιούς Έμπολα και Ζίκα), της επόμενης πανδημίας ή άλλων υγειονομικών προκλήσεων, όπως το HIV/AIDS.


Παράλληλα, καθώς οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Οργανισμού, θα είναι πρόκληση η συνέχιση των προγραμμάτων του και η δυνατότητά του να ανταποκρίνεται με ταχύτητα σε υγειονομικές κρίσεις.

Ο Lawrence O. Gostin, νομικός σύμβουλος σε θέματα δημόσιας υγείας από το Πανεπιστήμιο Georgetown, αναφέρει ότι η απόφαση αυτή θα προκαλέσει μια «βαθιά και οδυνηρή πληγή» όχι μόνο στην υγεία αλλά και στα εθνικά συμφέροντα και στην ασφάλεια.

Ο ίδιος μίλησε και για τις συνέπειες στη φαρμακοβιομηχανία, καθώς θα παρεμποδιστεί η ταχεία καινοτομία ώστε να αναπτυχθούν σωτήρια εμβόλια και θεραπείες, σύμφωνα με το USA Today. Στο ίδιο κλίμα, το BBC αναφέρει σχόλια του Ashish Jha, ακαδημαϊκού γιατρού που υπηρέτησε στον Λευκό Οίκο ως συντονιστής της ανταπόκρισης στην Covid-19 επί θητείας του Biden, υπογραμμίζοντας ότι η αποχώρηση θα βλάψει την ηγετική θέση των ΗΠΑ στις επιστημονικές εξελίξεις και δυνατότητες.

Πάντως η εφαρμογή της διάταξης αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία, καθώς ο Π.Ο.Υ. ορίζει 12 μήνες προειδοποίηση για την αποχώρηση ενός μέλους, αφού έχει καλύψει όλες τις οικονομικές του υποχρεώσεις, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρο σχέδιο.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις από τις μελέτες της αγοράς
Θα εφαρμοστούν αρχικά σε νέα φάρμακα και στη συνέχεια σε ορισμένα ιατροτεχνολογικά






Σχετικά άρθρα

Ε.Ε.: Ο τομέας της υγείας δέχεται τις περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις
Νέο σχέδιο δράσης για την προστασία παρόχων και νοσοκομείων τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2025
Αντιδράσεις για την εφαρμογή του νέου Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Παράταση ζητούν οι γιατροί, ενώ θετικός είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας
Σταματά η κυκλοφορία περίπου 170 φαρμάκων στην Ελλάδα
Αφορούν ποικίλες θεραπευτικές κατηγορίες
ΕΟΠΥΥ: Μείωσε τον προϋπολογισμό για τα ιατροτεχνολογικά υλικά του σακχαρώδη διαβήτη
Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ η απόφαση αυτή οδηγεί σε ολιγοπώλια