Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Γιατί πονούν οι αρθρώσεις όταν αλλάζει ο καιρός

2/12/2016 3:15:41 μμ
Έχουν εκφρασθεί διάφορες πιθανές θεωρίες για την εξήγηση του φαινομένου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πολλοί είναι εκείνοι που γνωρίζουν από τον έντονο πόνο που αισθάνονται σε αρθρώσεις τους ότι ο καιρός θα επιδεινωθεί, πριν καν το ακούσουν στις ειδήσεις. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί αναφέρουν ολοένα και εντονότερο πόνο τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν από την αλλαγή του καιρού. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό;


Όπως εξηγεί στην ιατρική ιστοσελίδα WebMD ο δρ Ρόμπερτ Νιούλιν Τζέιμσον, καθηγητής Αναισθησιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, «είναι συχνό φαινόμενο οι πάσχοντες από ρευματοπάθεια, εκφυλιστική ή μετατραυματική αρθρίτιδα να αποδίδουν τον εντεινόμενο πόνο τους στις καιρικές συνθήκες. [...] Ωστόσο συμφωνία της επιστημονικής κοινότητας για τον πιθανό αιτιολογικό μηχανισμό δεν υπάρχει, αλλά έχουν εκφρασθεί διάφορες πιθανές θεωρίες».


Μία από τις κυριότερες θεωρίες υποστηρίζει ότι οι αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης είναι ο πιθανός μηχανισμός πρόκλησης του φαινομένου: «Μολονότι πολλοί ασθενείς παραπονούνται ότι ο πόνος τους επιδεινώνεται με τον υγρό, βροχερό καιρό, μελέτες έχουν δείξει ότι το πρόβλημα δεν είναι το κρύο, ο αέρας, η βροχή ή το χιόνι, αλλά η χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση» λέει ο ρευματολόγος δρ Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον και πρώην πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας (ACR).


Πώς εξηγείται; Το χαμηλό βαρομετρικό προκαλεί αλλαγές στη φυσιολογία των αρθρώσεων και ευνοεί την παραγωγή ουσιών που προκαλούν πόνο και φλεγμονή. Επιπλέον, τα νεύρα των αρθρώσεων μπορεί να ευαισθητοποιούνται εξαιτίας της φλεγμονής της αρθρίτιδας, με συνέπεια να γίνονται ευάλωτα στις αλλαγές του βαρομετρικού.


Ωστόσο τα μέχρι σήμερα ευρήματα δεν είναι ξεκάθαρα ούτε σαφή, οπότε η διατύπωση μιας 100% επιβεβαιωμένης θεωρίας για τη συσχέτιση καιρού και πόνου δεν είναι δυνατή.

Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος της αλλαγής του καιρού

Σύμφωνα με τους ειδικούς η αντιμετώπιση του πόνου που προκαλεί η αλλαγή του καιρού, το κρύο και η υγρασία είναι κατά κύριο λόγο η διατήρηση υψηλής θερμοκρασίας στο σώμα και στα σημεία του πόνου.

Αναλυτικά προτείνονται:

  • το ντύσιμο σε στοιβάδες (π.χ. πρώτα βαμβακερό μπλουζάκι, εν συνεχεία ένα συνθετικό ή μάλλινο και μετά μια ζακέτα) και η επαρκής θέρμανση του σπιτιού και του αυτοκινήτου
  • η χρήση θερμοφόρας στις αρθρώσεις, διότι η θερμότητα χαλαρώνει τους μυς και καταπραΰνει τον πόνο
  • η συστηματική φυσική δραστηριότητα, η οποία βελτιώνει τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων που πονούν και μερικές ασκήσεις πριν από μια έξοδο που θα χαλαρώσουν τις αρθρώσεις
  • η απώλεια βάρους στα άτομα με περιττά κιλά, κυρίως για τους πάσχοντες από αρθρίτιδες των κάτω άκρων
  • η επαρκής κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (οι καλύτερες πηγές είναι τα παχιά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος και ο σολομός, και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα).

 

Αν τίποτε δεν αποδίδει, ένα παυσίπονο μπορεί να είναι μια λύση, όπως συνιστά ο δρ Μπόρενσταϊν, μετά τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, ωστόσο οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο πόνος αυτός είναι μια παρόξυνση παροδική, καθώς το σώμα διαθέτει προσαρμοστικούς μηχανισμούς, με τους οποίους θα μειώσει σταδιακά τη δυσκαμψία και τον πόνο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Περιέχει ιβουπροφαίνη 400mg






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics