Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Έως και 16% χάνουν οι φαρμακοποιοί από την τιμολόγηση των ΜΗΣΥΦΑ

7/8/2017 3:38:07 μμ
Αυτές είναι οι νέες τιμές δύο φαρμακευτικών κολοσσών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, απέστειλαν τα μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, διαμαρτυρόμενα για το νέο τρόπο τιμολόγησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές τους αλλά και να μειωθεί παράλληλα το κέρδος των φαρμακοποιών.

Ο ΠΦΣ έδωσε στη δημοσιότητα και δύο πίνακες, μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, με τις πρώτες αυξήσεις.


Όπως αναφέρεται στην επιστολή προς τον κ. Ξανθό:


"Όπως γνωρίζετε, με την υπουργική απόφασή σας, υπ' αριθμ.Γ5(α) οικ.38152, ΦΕΚ 1761 Β´/22-05-2017, καθορίστηκε νέος τρόπος τιμολόγησης και διάθεσης στα «Mη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα» (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ). Πιο συγκεκριμένα καθορίστηκαν τα εξής σημεία:

  • Ο τρόπος και η διαδικασία υπολογισμού και αναθεώρησης της ενδεικτικής τιμής λιανικής πώλησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, η οποία δεν είναι υποχρεωτική για τα κατά το νόμο δικαιούμενα πρόσωπα διάθεσης των φαρμάκων αυτών. Η ενδεικτική τιμή, τίθεται υποχρεωτικώς επί της συσκευασίας του προϊόντος ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ με την ένδειξη "ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης" και πρέπει να είναι εμφανής και να μην επικαλύπτεται καθ' οιονδήποτε τρόπο.
  • Για τον υπολογισμό της ενδεικτικής τιμής, υπολογίζεται η τιμή βάσης που αναφέρεται σε τιμές παραγωγού (ex factory), ως προϊόν έρευνας του ΕΟΦ σε κράτη μέλη της Ε.Ε η οποία προκύπτει ως Μέσος Όρος των τριών ή δύο χαμηλότερων τιμών σε αυτά, προσαυξημένη κατά 30%, πλέον του προβλεπόμενου ΦΠΑ. Δεδομένου όμως ότι, η διαμόρφωση των χονδρικών τιμών για τους κατόχους ?δειας Κυκλοφορίας ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ (Κ.Α.Κ) από 1/1/2017, δεν υπόκεινται σε κανένα περιορισμό, εξάγεται το συμπέρασμα ότι το 30% mark up που εμπεριέχεται στην ενδεικτική τιμή, μόνο από σύμπτωση μπορεί να είναι ίδιο με το πραγματικό mark up.

ΣΧΗΜΑΤΙΚΑ: ΤΙΜΗ ΒΑΣΗΣ (ex factory, Μ.Ο ΚΡΑΤΩΝ Ε.Ε) + 30% (mark up) = ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΤΙΜΗ ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΤΙΜΗ (Κ.Α.Κ) + 30% (mark up) = ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ Λ.ΤΙΜΗ

Εφ'όσον, ΧΟΝΔΡΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ > από ΤΙΜΕΣ ΒΑΣΗΣ, για να διατηρηθεί το mark up στο 30%, πρέπει και οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ > από τις ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ.


Συμπερασματικά: Όπου τηρούνται οι ενδεικτικές τιμές, το mark up θα είναι μικρότερο του 30% και θα βαίνει μειούμενο όσο μεγαλώνει η διαφορά ανάμεσα σε ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΤΙΜΗ και ΤΙΜΗ ΒΑΣΗΣ.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τις αρχές του Αυγούστου, με αυξήσεις έως και 16% των χονδρικών τιμών σε δεκάδες προϊόντα, οι οποίες μειώνουν αντίστοιχα και ισόποσα το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων χωρίς κανένα απολύτως όφελος για τον καταναλωτή. Καθίσταται αντιληπτό ότι, οι επιπτώσεις και οι παρενέργειες από την εφαρμογή της νέας Υπουργικής Απόφασης σε ένα κλάδο, στο 30% του οποίου η ρευστότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, θα είναι αλυσιδωτές.


Κύριε Υπουργέ,


Για άλλη μια φορά ο μόνος κερδισμένος φαίνεται να είναι η Φαρμακοβιομηχανία και μάλιστα σκανδαλωδώς μέσα σε συνθήκες ακραίας οικονομικής φτώχειας, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι, είναι η ελληνική κοινωνία και ο Έλληνας καταναλωτής, λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών, και φυσικά οι φαρμακοποιοί λόγω του στραγγαλισμού της ρευστότητάς τους.

Παρακαλούμε όπως άμεσα ορίσετε συνάντηση με θέμα, την επανεξέταση του ζητήματος προς εξεύρεση λύσης στην κατεύθυνση της προάσπισης της Δημόσιας Υγείας και του Δημοσίου Συμφέροντος που διαταράσσονται από την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης".


Δείτε εδώ τον 1ο πίνακα με τις αυξήσεις και εδώ τον 2ον..

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών