
Τις αντιδράσεις του για το τεράστιο κόστος που επιβάλλει η Ε.Ε. στις βιομηχανίες καλλυντικών εκφράζει σε άρθρο του ο John Chave, γενικός διευθυντής του Συλλόγου Cosmetics Europe.
Ο Chave αναφέρεται στην οδηγία για τα αστικά λύματα, σύμφωνα με την οποία τα δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για τον καθαρισμό τους (1,2 δισ. ετησίως για 20 χρόνια, σύμφωνα με την Ε.Ε.) θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τις βιομηχανίες φαρμάκων και καλλυντικών.
Τονίζοντας ότι ιδιωτικές αναλύσεις προβλέπουν το συνολικό κόστος 4 φορές μεγαλύτερο και ότι το μέρος της μόλυνσης που οφείλεται στα καλλυντικά είναι 1% και όχι 26%, όπως υποστηρίζει η Ε.Ε., ο Chave ζητά δίκαιη μεταχείριση, εξορθολογισμό και διαμοιρασμό του κόστους και σε άλλους βιομηχανικούς τομείς και κάνει λόγο για ανάγκη να ελεγχθεί το θέμα δικαστικά. Διευκρινίζει φυσικά ότι ο κλάδος είναι υπέρ του καθαρισμού και προτίθεται να επιβαρυνθεί με το μέρος που του αναλογεί, διαφορετικά θα υποστεί μεγάλη ζημιά χωρίς λόγο.