
Την ανάγκη για μια αναθεώρηση του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου για τα καλλυντικά προϊόντα αναδεικνύει η Ένωση Cosmetics Europe, όχι στις βασικές του αρχές αλλά στην πρακτική εφαρμογή τους, ώστε να συμβαδίζει με τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις και τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του κοινού.
Επισημαίνει ότι ο τρέχων κανονισμός εδώ και περίπου 50 χρόνια αποτελεί πρότυπο για τις αρμόδιες αρχές παγκοσμίως, έχοντας εξασφαλίσει με επιτυχία την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των προϊόντων και έχοντας καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών και των εταιρειών του κλάδου. Ωστόσο ζητά να απλοποιηθούν συγκεκριμένες ρυθμιστικές απαιτήσεις που είναι πολύπλοκες και ασαφείς, ώστε να μπορούν να συμμορφώνονται σε αυτές ακόμα και οι μικρές εταιρείες καλλυντικών.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
- Να αναγνωριστούν εναλλακτικές μέθοδοι των δοκιμών σε ζώα που ούτως ή άλλως απαγορεύονται στα καλλυντικά, ώστε να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη και χρήση νέων, βιώσιμων συστατικών.
- Να διασαφηνιστούν οι διαδικασίες διαχείρισης, απαγόρευσης ή περιορισμού των χημικών συστατικών και να εκτιμάται ο πραγματικός αντίκτυπος αυτών.
- Να προωθηθούν ψηφιακές ετικέτες για τα προϊόντα, ώστε να μειωθούν οι πληροφορίες πάνω στις συσκευασίες.
Η Cosmetics Europe υπενθυμίζει ότι οι λιανικές πωλήσεις του κλάδου έφτασαν τα 96 δισ. ευρώ το 2023 και ότι η Ε.Ε. είναι πρώτη στις εξαγωγές καλλυντικών παγκοσμίως, με 33,2 δισ. ευρώ το 2024, ενώ οι εταιρείες του κλάδου απασχολούν 27.500 επιστήμονες και επενδύουν περίπου 2,35 δισ.€ στην Έρευνα & Ανάπτυξη.