Στις πλατείες των μεγάλων αστικών κέντρων, οι πολίτες αντιπαλεύουν το μνημόνιο, τους εμπνευστές και τους εκφραστές του.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διοργανώνει εσπερίδες σε αίθουσες μεγάλων ξενοδοχείων με θέμα «Η συμβολή των φαρμακείων στην πρόληψη για βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και εξοικονόμηση πόρων από τη δευτεροβάθμια περίθαλψη».
Θα κληθούν πιθανόν να παραστούν και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς. Ο κος Λοβέρδος. Ο κος Μόσιαλος. Η κα Δρέττα.
Ο κος Λοβέρδος, υπουργός Υγείας, πιθανόν να κληθεί γιατί δεν γνωρίζει ότι διεθνείς μελέτες έχουν καταγράψει οφέλη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης από τη δραστηριότητα φαρμακοποιών φαρμακείου. Γνωρίζει όμως ότι το υπουργείο του έχει στόχο τη μείωση δαπανών κατά 1,5 δις ευρώ το 2011. Υπολογίζει να εξοικονομήσει τα 200 εκ. από την παραπέρα μείωση του ποσοστού κέρδους του φαρμακοποιού. Του δεύτερου χαμηλότερου ποσοστού κέρδους μεταξύ των φαρμακείων των χωρών της Ε.Ε., κατά τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Κυριόπουλο. Δεν είναι βέβαιο ότι θα απαντήσει αν ερωτηθεί πώς είναι δυνατόν να ευθύνεται για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης ένα σταθερό μέγεθος, όπως το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου.
Ο κος Μόσιαλος πιθανόν να κληθεί γιατί, μέχρι να χρησθεί κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπήρξε πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Υγεία. Αν κληθεί θα είναι γιατί δεν γνωρίζει ότι από χρόνια, πολύ πριν ο ίδιος ξεκινήσει τις σπουδές του στο London School of Economics, ο φαρμακοποιός παίρνει πιέσεις, κάνει ενέσεις, κατευθύνει τον ασθενή στο γιατρό, του παρέχει πρώτες βοήθειες, του δίνει συμβουλές για τη χρήση και την ασφάλεια των φαρμάκων του, κλπ., κλπ. Γνωρίζει όμως ότι πρέπει να παραμείνουν λίγα φαρμακεία που να απασχολούν το καθένα πολλούς φαρμακοποιούς, να έχουν πλήρως απελευθερωμένο ωράριο και –φυσικά– να μειωθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων. Δεν είναι βέβαιο ότι θα απαντήσει αν ερωτηθεί πώς είναι δυνατόν, ενώ ο ίδιος υποστήριζε ότι «έχουμε τα περισσότερα φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους στον κόσμο», με το ν. 3918/2011 —που συναποφάσισε— επέτρεψε τη δημιουργία 800 νέων θέσεων φαρμακείων.
Η κα Δρέττα, γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πιθανόν να κληθεί γιατί δεν γνωρίζει την πρόταση για πλήρες σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης χωρίς καμία επιβάρυνση του Δημοσίου που κατέθεσε στην κυβέρνηση ο Π.Φ.Σ., αλλά και τη γενικότερη στήριξη που παρέχει ο φαρμακοποιός σε όλες τις πολιτικές για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Γνωρίζει όμως ότι «ο έλεγχος της συνταγογράφησης, λόγω των συνθηκών, δεν μπορεί να γίνει άμεσα», ενώ πιστεύει και ότι «η κυβερνητική προσπάθεια επικεντρώνεται στο να λειτουργήσει η αγορά του φαρμάκου ως ανταγωνιστική αγορά». Στα πλαίσια αυτά (προφανώς) θα πρέπει και το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου να προσγειωθεί στο 15%. Δεν είναι βέβαιο ότι θα απαντήσει αν ερωτηθεί προς όφελος ποίου θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός όταν η ίδια έχει δηλώσει ότι «δεν μπορεί να δανείζουν το κράτος τα φαρμακεία, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι γιΆ αυτό».
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διοργανώνει εσπερίδες. Πιθανόν να κληθούν κυβερνητικοί εκπρόσωποι. Για να αναπτύξουν το σουρεαλισμό των δεκάδων εξόφθαλμων αντιφάσεών τους. Ο στόχος τους όμως δεν διαφεύγει, δεν ξεγελά κανένα. Η εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων και στο χώρο της φαρμακευτικής διακίνησης με την εξαφάνιση του μικρού ανεξάρτητου φαρμακείου συνιστά γι αυτούς πρωταρχική επιδίωξη.
Αυτό το στεγνό και αβέβαιο καλοκαίρι, το καλοκαίρι της μεγάλης κρίσης, στις πλατείες των μεγάλων αστικών κέντρων οι πολίτες αντιτάσσονται σε αυτούς κι αυτά που οδηγούν τον τόπο σε εξαθλίωση για το καλό των «εχόντων».
Η δική μας «πλατεία» είναι το φαρμακείο μας.
Διαβάστε επίσης
20/12/2024 5:38:34 μμΕπανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
20/12/2024 5:30:58 μμΔημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ