Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα


10 συνήθειες που βλάπτουν το δέρμα το χειμώνα

20/12/2017 9:55:53 πμ
Η σωστή φροντίδα προσώπου και σώματος τους κρύους μήνες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το κρύο του χειμώνα μπορεί να βλάψει το δέρμα, αλλά με τα κατάλληλα μέτρα η ανάπτυξη προβλημάτων, όπως η ξηρότητα, μπορεί να αποφευχθεί. Ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική), εξηγεί ποιες κακές συνήθειες εμποδίζουν το δέρμα να είναι απαλό και καλά ενυδατωμένο στο κρύο και τι πρέπει να κάνετε.

1. Δεν χρησιμοποιείτε αντηλιακό.

Η χρήση αντηλιακού είναι πολύ σημαντική. Ακόμα κι όταν έχει συννεφιά, το αντηλιακό είναι απαραίτητο γιατί ποσοστό έως 80% της ηλιακής ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα και φθάνει στο δέρμα, όπου προκαλεί κηλίδες, ρυτίδες και αυξάνει τον κίνδυνο δερματικού καρκίνου. Αλείψτε το δέρμα που εκτίθεται στον ήλιο με αντηλιακό αφού βάλετε την υδατική κρέμα σας, ειδάλλως προμηθευτείτε μια υδατική με αντηλιακή προστασία. Αν κάνετε χειμερινά σπορ (π.χ. σκι, snowboard), χρειάζεστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας διότι το χιόνι αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία απευθείας στο πρόσωπό σας.

2. Έχετε πολλή ζέστη στο σπίτι ή/και στη δουλειά.

Όσο μειώνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τόσο υψηλότερα είθισται να βάζουμε τον θερμοστάτη ή/και να ανάβουμε το τζάκι. Ωστόσο και τα δύο μπορεί να μειώσουν την υγρασία στους εσωτερικούς χώρους, προκαλώντας ξηρότερο περιβάλλον, με συνέπεια την αφυδάτωση του δέρματος. Για να την προλάβετε, αποφύγετε τις υπερβολές με τη θέρμανση, ειδάλλως πρέπει να βάλετε υγραντήρα στο σπίτι για να εξισορροπήσετε τις απώλειες σε υγρασία. Οι θερμοκρασίες γύρω στους 18-19 βαθμούς Κελσίου είναι οι καλύτερες για το δέρμα.

3. Φοράτε τα μάλλινα κατάσαρκα.

Τα ζεστά, μάλλινα πουλόβερ είναι ό,τι πρέπει για να διατηρείτε το δέρμα σας ζεστό, αλλά παρότι το μαλλί είναι ένα υλικό που «αναπνέει», πρέπει να αποφεύγετε την άμεση επαφή του με το γυμνό δέρμα. Υπάρχει περίπτωση να αποδειχθεί σκληρό για το δέρμα, προκαλώντας ερεθισμό (π.χ. κοκκίνισμα, φαγούρα). Ο κίνδυνος αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα. Ένα μαλακό, ελαφρύ ρούχο κάτω από το μάλλινο πουλόβερ (π.χ. ένα βαμβακερό φανελάκι) μπορεί να δημιουργήσει επαρκή προστασία και να αποτρέψει τους ερεθισμούς.

4. Χρησιμοποιείτε στεγνά γάντια και κάλτσες.

Όταν βρέχει ή χιονίζει μπορεί εύκολα να βραχούν τόσο τα παπούτσια και οι κάλτσες, όσο και τα γάντια. Τα νοτισμένα ενδύματα όμως μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα, καθώς και να προκαλέσουν τριβή, ερυθρότητα και πόνο. Προσπαθήστε λοιπόν να έχετε τα άκρα σας στεγνά, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι τις μέρες που αναμένονται βροχές ή χιόνια θα έχετε μαζί σας ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια και κάλτσες για να πάτε στη δουλειά σας. Σε ό,τι αφορά τα γάντια, ένα ζευγάρι βαμβακερά γάντια μέσα από τα μάλλινα, μπορεί να σας προστατεύσουν από την υγρασία.

5. Κάνετε καυτό μπάνιο.

Αν και ένα ντους ή αφρόλουτρο είναι ό,τι πρέπει για χαλάρωση τις κρύες νύχτες του χειμώνα, το πολύ ζεστό νερό αφαιρεί το φυσικό λίπος (σμήγμα) από την επιδερμίδα. Επιπρόσθετα, μπορεί να διασπάσει τους λιπώδεις φραγμούς του δέρματος, οδηγώντας σε μεγάλη απώλεια υγρασίας. Για να προστατευθείτε, να κάνετε μπάνιο με ζεστό (όχι καυτό) νερό και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αν θέλετε να κάνετε αφρόλουτρο αλλά το δέρμα σας είναι ήδη ξηρό και σας προκαλεί κνησμό (φαγούρα), ρίξτε μια χούφτα νιφάδες βρώμης στο νερό. Αν έχετε έκζεμα που παρουσιάζει έξαρση λόγω του κρύου, να αποφύγετε το αφρόλουτρο και να κάνετε μπάνιο με ειδικά μαλακτικά προϊόντα. Συμβουλευθείτε τον δερματολόγο σας για το ποια είναι κατάλληλα για εσάς.

6. Χρησιμοποιείτε προϊόντα περιποίησης με βάση το αλκοόλ.

Μερικά καλλυντικά, ιδιαίτερα για τον έλεγχο της λιπαρότητας του δέρματος (π.χ. θεραπείες, καθαριστικά και τονωτικές λοσιόν για το δέρμα με ακμή), περιέχουν αλκοόλ το οποίο μπορεί να αφαιρέσει πολλή υγρασία από το δέρμα. Αυτό έχει ως συνέπεια, να αισθάνεστε πιο ξηρό το δέρμα σας και να «τραβάει». Η λύση είναι να αραιώσετε τη χρήση τέτοιων προϊόντων ή να κάνετε τις κατάλληλες αλλαγές των προϊόντων περιποίησης. Συμβουλευθείτε τον δερματολόγο σας.

7. Χρησιμοποιείτε όλο τον χρόνο την ίδια υδατική κρέμα.

Οι ελαφρές υδατικές χωρίς έλαια είναι τέλειες για τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου, αλλά όταν αρχίζει το κρύο χρειάζεστε πιο πλούσιες και λιπαρές κρέμες, για να κατακρατούν καλύτερα την υγρασία μέσα στο δέρμα. Να θυμάστε ότι ο κρύος αέρας ξεραίνει το δέρμα, επομένως πρέπει να δημιουργήσετε έναν πιο στιβαρό φραγμό ανάμεσα στην επιδερμίδα σας και τις καιρικές συνθήκες.

8. Κάνετε συχνά βαθιά απολέπιση.

Η απολέπιση απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα και αφήνει την υποκείμενη στοιβάδα των υγιών κυττάρων να εμφανιστεί. Ταυτοχρόνως, όμως, αφαιρεί σμήγμα (λίπος) από το δέρμα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αποβολή υγρασίας. Φροντίστε λοιπόν να επιλέγετε τον χειμώνα προϊόντα ήπιας απολέπισης και να αλείφετε στη συνέχεια το δέρμα σας με ένα πλούσιο body oil ή κρέμα.

9. Αμελείτε τη φροντίδα των χειλιών.

Τον χειμώνα τα χείλη «σκάνε» και πονάνε, επομένως χρειάζονται εντατική φροντίδα. Λίγη βαζελίνη ή balm χειλιών ή ένα προστατευτικό κραγιόν πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της χειμερινής φροντίδας σας. Να το έχετε πάντοτε μαζί σας και να το χρησιμοποιείτε συχνά.

10. Ξεχνάτε τα χέρια σας.

Το δέρμα στην άνω πλευρά των χεριών είναι πιο λεπτό απ' ό,τι σε άλλα σημεία του σώματος και διαθέτει λιγότερους σμηγματογόνους αδένες, γι' αυτό είναι επιρρεπές στην ξηρότητα, τα «σκασίματα» και τους ερεθισμούς. Να χρησιμοποιείτε καθημερινά και συχνά πλούσια κρέμα χεριών και να φοράτε γάντια για να το προστατεύετε από το ψύχος. Να πλένετε επίσης τα χέρια σας με ζεστό (όχι καυτό) νερό και στη συνέχεια να τα ενυδατώνετε.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τους φαρμακοποιούς και για το κοινό
Για την εκπαίδευση των παιδιών στην πρόληψη ατυχημάτων και μολύνσεων






Σχετικά άρθρα

Σύγχρονες προσεγγίσεις στην αντιρυτιδική αντιμετώπιση
Γράφει ο Ζήσης Γ. Ζάννας, MSc Φαρμακοποιός
Τα συμπληρώματα Ω3 και η μεσογειακή διατροφή μειώνουν τη σοβαρότητα της ακμής
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology
Πώς είναι ένα αλλοιωμένο αντηλιακό;
Γράφει ο Δρ Χρήστος Στάμου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Η φυσική δύναμη στο αδυνάτισμα
Η παραδοσιακή ιατρική παρέχει χρήσιμα «εργαλεία»