Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα
Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Συμμόρφωση στην αγωγή και έξυπνη τεχνολογία



Το 2013 οι αναφορές για τη μη ορθή χρήση των φαρμάκων από πλευράς των εμπλεκόμενων φορέων της υγείας αυξήθηκαν σημαντικά. Στην περίπτωση των χρόνιων νοσημάτων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, η οποία αφορούσε τις ΗΠΑ, εκτιμήθηκε ότι ένας στους δύο δεν λάμβανε τα φάρμακά του με βάσει τις οδηγίες, με αποτέλεσμα οι θάνατοι να ανέρχονται στους 125 χιλιάδες σε ετήσια βάση. Το Ινστιτούτο IMS υπολογίζει ότι η παγκόσμια ετήσια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω κακής χρήσης των φαρμάκων.

Από την άλλη, για τη φαρμακευτική βιομηχανία υπάρχουν υψηλά κίνητρα να αντιμετωπίσει το ζήτημα, καθώς εκτιμάται ότι παγκοσμίως προκύπτει για την ίδια απώλεια εσόδων ύψους 435 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με έρευνα των εταιριών Capgemini Consulting και HealthPrize Technologies. Για να μπορέσει να αλλάξει τη συμπεριφορά των ασθενών θα πρέπει πρώτα να κατανοήσει την ψυχολογική τους κατάσταση, τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα κίνητρά τους. Μερικοί λόγοι για τους οποίους πολλοί ασθενείς σταματούν ή δεν ακολουθούν επακριβώς τη θεραπευτική τους αγωγή είναι οι εξής:

  • Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακριβώς τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας τους.
  • Η λήψη πολλών φαρμάκων ταυτόχρονα τους φέρνει σε δύσκολη θέση.
  • Δεν μπορούν να θυμούνται πότε πρέπει να λαμβάνουν την αγωγή τους.
  • Έλλειψη εμπιστοσύνης στο αποτέλεσμα της φαρμακευτικής αγωγής.
  • Οι παρενέργειες των φαρμάκων τούς απωθούν από την αγωγή.
  • Η πληροφόρηση που έλαβαν από τον γιατρό είναι ελλιπής και δεν έχουν πεισθεί.
  • Η προληπτική αγωγή δεν έχει εμφανή και μετρήσιμα αποτελέσματα.
  • Η χρονική απόσταση από το ένα ραντεβού στο άλλο αφήνει τον ασθενή εκτεθειμένο στις δυσκολίες της καθημερινότητας δίχως ενημέρωση, βοήθεια και καθοδήγηση

 

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και το… χρώμα του φαρμάκου μπορεί να επηρεάσει την ορθή λήψη, σύμφωνα με την επιθεώρηση Journal of the American Medical Association: InternalMedicine.

Η τεχνολογία πάντως –και σε αυτό το ζήτημα– διαφαίνεται ως ο παράγοντας που θα αλλάξει τα δεδομένα. Υπηρεσίες, εφαρμογές των smartphone, παιχνίδια, «έξυπνα χάπια» και συσκευασίες επιχειρούν να μειώσουν τις διαστάσεις του προβλήματος.

Προγράμματα συμμόρφωσης

Η εταιρία παροχής υπηρεσιών κλινικών ερευνών Quintiles διαπίστωσε ότι τα προγράμματα υποστήριξης ωθούν τη συμμόρφωση στη θεραπεία. Στο πλαίσιο μιας μελέτης που πραγματοποίησε, ανέθεσε 6 νοσηλευτές σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα/διαλείπουσα Σκλήρυνση κατά Πλάκας με σκοπό την εκπαίδευσή τους. Πλέον έχει πολλαπλασιάσει τον αριθμό των νοσηλευτών που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης σε ασθενείς, καθώς υποστήριξε ότι το πρόγραμμά της έχει ωθήσει τα ποσοστά συμμόρφωσης κατά 40%.

Ψηφιακό χάπι

Η Proteus Digital Health υιοθέτησε τη λογική ότι «για τους γιατρούς θα ήταν πολύ ευκολότερο να διαπιστώσουν τι συμβαίνει στο σώμα μας, εάν μπορούσαν να δουν από μέσα». Έτσι, τοποθέτησε ένα σύστημα ανίχνευσης σε χάπια. Ο πομπός αυτός λειτουργεί ως αισθητήρας, ο οποίος όταν έλθει σε επαφή με τα υγρά του στομάχου μετά την κατάποση, στέλνει σήμα σε ένα επίθεμα που φορά ο ασθενής. Το επίθεμα με τη σειρά του στέλνει ένα μήνυμα (sms, email ή tweet), ενημερώνοντας και ότι ο ασθενής πήρε το χάπι και το πώς επηρεάζει το σώμα του. Σημειώνεται ότι το ψηφιακό χάπι έχει λάβει τη σχετική έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

«Έξυπνη» συσκευασία

 

Μια αντίστοιχη τεχνολογία ανέπτυξε και η AdhereTech. Πρόκειται για μια έξυπνη συσκευασία χαπιών, η οποία αναγνωρίζει το πότε λαμβάνεται μια δόση, τη συχνότητα που λαμβάνεται καθώς και το πότε ο καταναλωτής ξεχνά να την πάρει. Τα στοιχεία αυτά τα μεταδίδει σε μια online βάση δεδομένων, η οποία εναρμονίζεται με την αρχή προστασίας του καταναλωτή HIPAA. Χρησιμοποιεί γραπτά μηνύματα, e-mail και προειδοποιητικούς ήχους για υπενθύμιση. Η καινοτομία της AdhereTech κέρδισε το βραβείο Healthcare Innovation World Cup για το 2013.

Smartphone app για την ανάπτυξη προγραμμάτων

Η νεοφυής εταιρεία (startup) Medisafe δημιούργησε μια εφαρμογή για smartphone, η οποία μπορεί να βοηθήσει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις στο πρόβλημα της μη συμμόρφωσης των ασθενών στη θεραπευτική αγωγή. Η ομώνυμη εφαρμογή της συλλέγει δεδομένα κατόπιν αιτήματος από τους ασθενείς μέσω συγχρονισμού cloud («σύννεφο» απόμακρων δικτύων). Έτσι, με την άδειά τους, παρέχει τις πληροφορίες αυτές σε εταίρους της από τον κλάδο της υγείας σχετικά με το πότε, το πού και το γιατί οι ασθενείς δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους. Σκοπός της είναι η βοήθεια στην ανάπτυξη προγραμμάτων συμμόρφωσης με βάσει τις συγκεκριμένες ανάγκες του καθενός.

«Gamification»

Ερευνητές της εταιρίας CyberDoctor δημιούργησαν ένα παιχνίδι-εφαρμογή για smartphone που αποσκοπεί στο να επηρεάσει την ανθρώπινη συμπεριφορά σε θέματα υγείας. Το PatientPartner, όπως ονομάζεται, είναι ένα σύντομο παιχνίδι αφήγησης κατά το οποίο οι χρήστες επιλέγουν έναν χαρακτήρα και λαμβάνουν αποφάσεις για την υγεία του. Η εφαρμογή με τη σειρά της αναλύει το πώς κάνουν τις επιλογές τους, παρέχοντας μια συγκεκριμένη για εκείνους αναφορά. Στη συνέχεια οι χρήστες μπορούν να παίξουν εξελιγμένες ενότητες εκπαίδευσης για να μάθουν πώς να κάνουν καλύτερες επιλογές. Το παιχνίδι της CyberDoctor δοκιμάστηκε από 100 ασθενείς με διαβήτη στο νοσοκομείο της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ, Pinnacle Health, οι οποίοι παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στους τομείς της διατροφής, της άσκησης και της ορθής χρήσης των φαρμάκων.

Υπηρεσία υποστήριξης για το περιττό βάρος

Καθώς η θεραπεία πολλών χρόνιων νοσημάτων προϋποθέτει το χάσιμο περιττών κιλών, η φαρμακευτική εταιρεία Merck, γνωστή και ως MSD σε χώρες εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες τη συνεργασία της με μια εταιρεία διαχείρισης του σωματικού βάρους. Η επιχείρηση αυτή βασίζεται στην παροχή παρεμβάσεων για τη διαχείριση του, οι οποίες συνδυάζουν μια δομημένη διατροφή, τη συμπεριφορά του καταναλωτή, καθώς και την παρακολούθηση της σωματικής του δραστηριότητας. Ως αποτέλεσμα πρόεκυψε η δημιουργία της HMR Weight Management Services Corporation, η οποία θα λειτουργεί ως θυγατρική της Merck.


Αυτές είναι μόνο μερικές από τις προσπάθειες που γίνονται στο χώρο για τη μη συμμόρφωση στις θεραπευτικές αγωγές. Η περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνολογίας και η εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων από τη φαρμακευτική βιομηχανία αναμένεται να φέρει καλά νέα στο μέλλον.


Πηγή: pmjournal.gr


 

ΠροηγούμενοΕπόμενο