Αιφνιδιαστική -για ασθενείς και γιατρούς- αλλαγή στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
Ανάστατοι είναι τα τελευταία 24ωρα ασθενείς με Πνευμονική Υπέρταση, καθώς, όπως καταγγέλλουν, χωρίς να υπάρξει ενημέρωση ή ειδοποίηση, ορφανά φάρμακα για την πάθησή τους φαίνεται να επανεντάχθηκαν στο πλαφόν συνταγογράφησης!
Ένα ιδιότυπο «πέπλο μυστηρίου» σκεπάζει τη συνταγογράφηση των ορφανών φαρμάκων για την Πνευμονική Υπέρταση (ΠΥ) τις τελευταίες ημέρες. Τα ορφανά φάρμακα (κυρίως υψηλού κόστους) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σπάνιων παθήσεων, όπως η ΠΥ, είχαν, σε κάθε περίπτωση, εξαιρεθεί από το ανώτατο όριο συνταγογράφησης, με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Κάτι, όμως, φαίνεται πως άλλαξε.
Η πρώτη καταγγελία έφθασε στα γραφεία του Συλλόγου Ασθενών με ΠΥ την περασμένη Δευτέρα. Ο ασθενής και ο γιατρός του αιφνιδιάστηκαν όταν, κατά τη διαδικασία της συνταγογράφησης της θεραπευτικής αγωγής, το ηλεκτρονικό σύστημα ενέταξε το φάρμακο εντός του πλαφόν του γιατρού.
Από εκείνη την ημέρα αντίστοιχες καταγγελίες έφθασαν στο Σύλλογο, όπως αναφέρει στο Virus η πρόεδρος Ιωάννα Αλισσανδράτου, προκαλώντας κύματα πανικού και άγχους στους ασθενείς. Έως τώρα το πρόβλημα έχει εμφανιστεί μόνο σε ιδιώτες καρδιολόγους και πνευμονολόγους και όχι σε γιατρούς του ΕΣΥ. Ωστόσο, έντονη είναι η ανησυχία μεταξύ των ασθενών για γενίκευση της κατάστασης.
«Χρόνος για καθυστερήσεις στα φάρμακα αυτά δεν υπάρχει» τονίζει η κ. Αλισσανδράτου, αφού η μη χορήγησή τους σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο των ασθενών με ΠΥ.
Η αγορά τους, χωρίς συνταγή γιατρού, απαγορεύεται και έτσι οι ασθενείς κινδυνεύουν να βρεθούν μπροστά σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο.
Για αυτό και η κ. Αλισσανδράτου ζήτησε, με επείγουσα επιστολή της, την άμεση επέμβαση του Υπουργείου για την επίλυση του προβλήματος.
Ο Σύλλογος είναι υπ? ατμόν. «Δεν θα μείνει κανένας χωρίς αγωγή», ξεκαθάρισε η κ. Αλισσανδράτου.
Η απάντηση της πολιτείας
Όπως πληροφορούμαστε, το Υπουργείο ερευνά το θέμα, χωρίς όμως να έχουμε –εμείς ή ο Σύλλογος Ασθενών- απάντηση έως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις.
Κύκλοι του ΕΟΠΥΥ τονίζουν στο Virus πως δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στη συνταγογράφηση των ορφανών φαρμάκων και πως δεν εντάσσονται σε κανένα πλαφόν.
Αν αυτό ισχύει τα σενάρια είναι μάλλον δύο, είτε να έχει γίνει κάποια ανεπίσημη και υπόγεια προσπάθεια εφαρμογής του πλαφόν, που σε αρκετούς ακούγεται σαν σενάριο συνωμοσίας. Η πιο πιθανή, ή ευκταία εξήγηση, είναι να πρόκειται για λάθος που οφείλεται σε πρόβλημα της ΗΔΙΚΑ.
Πιθανές επίσημες εξηγήσεις ίσως καταφέρουν να σηκώσουν το πέπλο και να καθησυχάσουν τους ασθενείς, που βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα.
Η συνέχεια της ιστορίας (29/5)
Τελικά τη λύση στην όλη αναστάτωση έδωσε οριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, ο οποίος διευκρίνισε ότι επρόκειτο για τεχνικό πρόβλημα της ΗΔΙΚΑ που διορθώθηκε και η συνταγογράφηση πλέον συνεχίζεται κανονικά. Παράλληλα όμως με απόφαση του ίδιου (και μετά από εισήγηση της Ειδικής 7μελούς Επιτροπής της υπ΄ αριθμ. 12449/7.02.2014 υπουργικής απόφασης) εξαίρεσε από το πλαφόν συνταγογράφησης και τα υπόλοιπα φάρμακα της πνευμονικής υπέρτασης για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στο μέλλον.