Τα σχέδιά της για τη φαρμακευτική πολιτική που θα ακολουθήσει αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση και με στόχο την εξοικονόμηση πόρων αλλά και την εξόφληση των χρεών προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Σύμφωνα με πληροφοριες του www.capital.gr τα νέα μέτρα θα κινούνται στους εξής άξονες:
- Τον έλεγχο των συνταγών από τους γιατρούς προς τους ασφαλισμένους, καθώς ο όγκος της συνταγογράφησης παραμένει μέχρι σήμερα πολύ υψηλός.
- Τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης συγκεκριμένα ανά πάθηση (με επίκεντρο τα ακριβά φάρμακα για σοβαρές νόσους).
- Το ποσοστό της έκπτωσης στην οποία προχωρούν οι φαρμακευτικές εταιρείες προς τον ΕΟΠΥΥ για τα σκευάσματα που διαθέτουν στην αγορά (rebate), το οποίο σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα υπολογίζεται με βάση τον όγκο των φαρμάκων.
- Την κατάργηση της έκτακτης επιστροφής του clawback από τις επιχειρήσεις προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα στις δαπάνες φαρμάκου. Το clawback εξάλλου είχε εξαρχής τριετή ισχύ και κανονικά θα πρέπει να επιβάλλεται μέχρι το τέλος του 2015.
Ανακοινώσεις αναμένονται ακόμη και για τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων στο φάρμακο, δεδομένου πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δηλώσει πως θα μειωθεί η συμμετοχή για όσους βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και παράλληλα θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια. Φαίνεται όμως πως μέχρι στιγμής η «τρύπα» στα έσοδα του ΕΟΠΥΥ, που δημιουργείται από τις καθυστερήσεις στην καταβολή της μηνιαίας επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τη σοβαρή υστέρηση απόδοσης των εισφορών περίθαλψης από τα ασφαλιστικά ταμεία, έχει βάλει φρένο στα αρχικά σχέδια του υπουργείου που πλέον αναζητά εναγωνίως τρόπους για να ενισχύσει τη ρευστότητα του Οργανισμού.