Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

ΠΙΣ: Το Ασφαλιστικό προαναγγέλλει έξοδο των γιατρών από την Ελλάδα



Ράπισμα κατά του προσχεδίου για το Ασφαλιστικό, έδωσε ακόμη μία φορά ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχ. Βλασταράκος στην κοινή συνέντευξη τύπου των επιστημονικών φορέων επισημαίνοντας, ότι το προσχέδιο νόμου έχει καθαρά δημοσιονομικό χαρακτήρα .

Επιπλέον, με την εισφοροδοτική επιδρομή που προβλέπει, προαναγγέλλει τη μαζική έξοδο, μεγάλου αριθμού ιατρών από το επάγγελμα και δεν δημιουργεί προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ως αποτέλεσμα θα φέρει την ενδυνάμωση της παραοικονομίας, την υπαλληλοποίηση του ιατρού και τη μετανάστευση μεγάλου και αξιόμαχου ενεργού δυναμικού, ιδίως νέων επιστημόνων.


Οι «τσουχτερές» φορολογικές υποχρεώσεις, με την αύξηση της φορολογίας των εισοδημάτων στο 29% (από το 26% που ήταν προηγουμένως) από το πρώτο ευρώ καθαρού εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος (650 ευρώ), την εισφορά αλληλεγγύης και την αυξημένη προκαταβολή φόρου, από το 55% στο 75% για φέτος και 100% για το 2017, επιβαρύνουν κάθε ατομική δραστηριότητα ελεύθερου επαγγελματία ιατρού και οδηγούν παράλληλα με την εισφοροεπιδρομή που επιχειρείται σε πραγματική δήμευση του καθαρού εισοδήματος, που ως αποτέλεσμα θα έχει την αδυναμία επιβίωσης των ιατρών, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ και συνέχισε:

Η καταστροφή κάθε τμήματος του παραγωγικού ιστού της χώρας, βασικό μέρος του οποίου είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιστήμονες, δεν δημιουργεί προϋποθέσεις βιώσιμου ασφαλιστικού εισοδήματος.
Είναι αδιανόητο ένας ελεύθερος επαγγελματίας που έχει καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ να καταβάλει συνολικά σε φόρους και εισφορές περίπου το 70%, μένοντας με ένα χαμηλό ποσό για τη διαβίωσή του που μεταφράζεται σε 6.000 ευρώ. Είναι αδιανόητο ένας ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει καθαρά εισοδήματα 40.000 ευρώ ετησίως να καταβάλει εισφορές στο ασφαλιστικό 20.000 ευρώ.

Το προσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό δεν συνοδεύεται από καμιά αναλογιστική ή οικονομική μελέτη και δεν θεσμοθετηθεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα με προοπτική για το μέλλον.

Η κυβέρνηση, πρέπει να αποσύρει αυτό το προσχέδιο, να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, από μηδενική βάση, ώστε να μην δημιουργηθούν παρενέργειες που θα οδηγήσουν στην καταστροφή του ενεργού δυναμικού της χώρας μετατρέποντάς την σε τόπο συνταξιούχων.

Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους επιστήμονες και ασφαλιστική προστασία ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμα. Αυτό ισχύει και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ιατρούς, οι οποίοι στην πλειονότητά τους βγαίνουν πολύ αργά στη σύνταξη και το κράτος ωφελείται, τόσο από τις εισφορές που καταβάλουν ως εργαζόμενοι, όσο και από το γεγονός ότι δεν πληρώνει συντάξεις μέχρι τα 70, πολλές φορές μέχρι τα 75 έτη.

Το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να στηρίζεται στη βάση της κοινωνικής προστασίας, της ανταποδοτικότητας και της αλληλεγγύης των γενεών, για να μπορεί να προσφέρει προοπτική και βιωσιμότητα.

Ο ιατρικός κόσμος, κατέληξε ο κ. Βλασταράκος, σε κοινή συμπόρευση με τους άλλους επιστημονικούς φορείς που συμμετέχουν στο ΕΤΑΑ (Ταμείο Επιστημόνων – Ιατροί, Δικηγόροι, Μηχανικοί) ζητά το Ταμείο να παραμείνει ανεξάρτητο, τη στιγμή που είναι δυνατή η βιωσιμότητά του. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Ταμείο δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα ούτε 1 ευρώ από το κράτος στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος.




ΠροηγούμενοΕπόμενο